Creatief met Mojito: 4 recepten om nu direct uit te proberen
© Shutterstock

Creatief met Mojito: 4 recepten om nu direct uit te proberen

Leestijd: 3 min

Hij smaakt overheerlijk als de zon schijnt, maar laten we eerlijk zijn: ook in de herfst en in de winter is elk excuus goed om rum, muntblaadjes, limoensap, suiker, bruisend water en crushed ice (op de juiste wijze) bij elkaar te gooien en te genieten van een heerlijke mojito.

Of je hem nu klaarmaakt op de klassieke manier, met aardbeien, met watermeloen, met Prosecco of met champagne; mislukken doet een Mojito bijna nooit, wat hem tot de perfecte bondgenoot maakt voor elke feestelijke of minder feestelijke gelegenheid. Voor telkens je zin hebt in een cocktail eigenlijk.

Waar de naam precies vandaan komt, daarover zijn de meningen verdeeld. Volgens sommigen komt de naam Mojito van het Spaanse woord mojar (deppen, indompelen), volgens anderen komt het woord van het Afrikaanse mojo, wat betoveren betekent. Betoveren doet de cocktail alleszins, zeker als je hem klaarmaakt met een verrassende twist. Kwestie van je van wat inspiratie te voorzien, bij deze alvast vier recepten.

1. De klassieke Mojito

Onder het motto know your classics beginnen we met de klassieke Mojito. Gewoon, omdat hij klaar is in een handomdraai, altijd lekker smaakt en ook nog eens leuk is om te zien.

Benodigdheden 

  • 50 ml Bacardi Carta Blanca rum
  • 1 limoen
  • 12 verse muntblaadjes (eventueel wat extra ter decoratie)
  • 2 koffielepels suiker
  • 15 ml bruisend water
  • crushed ice

Recept

Snij de limoen verticaal doormidden en pers het sap van één helft in een glas. Van de andere helft snij je partjes (2 à 3). Voeg de suiker toe en roer met een lepel. Kneus de muntblaadjes door ze kort tussen je handen te breken (al knijpend of al klappend). Wrijf met de munt over de rand van het glas en gooi de blaadjes er vervolgens in. Vul het glas tot de helft met crushed ice, voeg de rum toe en roer. Voeg ijs toe tot op 4/5 van je glas en top af met spuitwater. Versier indien gewenst met een takje munt.

/

2. De Strawberry Mojito

Voor wie het leven liever door een roze bril bekijkt, is er de Strawberry Mojito. Iets zoeter dan het origineel, maar wel des te verrassender.

Benodigdheden

  • 50 ml Bacardi Carta Blance rum
  • 15 ml vers limoensap
  • 8 à 10 muntblaadjes (eventueel wat extra ter decoratie)
  • 15 ml suikersiroop
  • 4 à 6 aardbeien (plus eentje ter decoratie)
  • 15 ml bruisend water
  • crushed ice

Recept

Plet de aardbeien, doe ze in een glas en voeg de suikersiroop en het limoensap toe. Meng en voeg vervolgens de rum en de muntblaadjes toe nadat je deze eerst wat gekneusd hebt door ze kort met je handen te breken (al knijpend of al klappend). Roer en voeg ijs toe tot op vier vijfde van je glas. Vul aan met bruisend water en versier, indien gewenst, met wat muntblaadjes en een aardbei.

/

3. De Mojito Royale

Is de klassieke Mojito of zijn fruitige evenknie jou niet avontuurlijk genoeg? Ga dan eens voor een Mojito Royale. Een aanrader voor de liefhebbers van Prosecco en champagne, en eigenlijk tout court voor iedereen die houdt van een Mojito met een extra kick.

Benodigdheden

  • 50 ml Bacardi Carta Blance rum
  • 15 ml verse limoensap
  • 8 à 10 muntblaadjes  (eventueel wat extra ter decoratie)
  • 15 ml suikersiroop
  • 15 ml Prosecco of champagne
  • crushed ice

Recept

Meng de rum, het limoensap en de suikersiroop in een glas. Kneus de muntblaadjes tussen je handen (al klappend of al knijpend). Wrijf met de munt over de rand van het glas en gooi vervolgens de blaadjes erin. Roer alles goed door elkaar en doe crushed ice tot op vier vijfde van je glas. Top af met de Prosecco  of champagne en decoreer indien gewenst met wat muntblaadjes.

/

4. De Watermelon Mojito, aka de lightversie

Een gewone Mojito bevat al snel rond de 250 calorieën, voornamelijk door de grote hoeveelheid suiker die erin zit. Vervang je deze door watermeloen, dan zakt dat cijfer al behoorlijk. Calorieloos is het nog altijd niet (er zit natuurlijk alcohol in), maar deze Mojito drink je wel met iets minder schuldgevoel.

Benodigdheden

  • 50 ml Bacardi Carta Blanca rum
  • 1 limoen
  • 12 verse muntblaadjes (eventueel wat extra ter decoratie)
  • 6 à 8 blokjes watermeloen van ongeveer 2 x 2 cm
  • 15 ml bruisend water
  • crushed ice

Recept

Snij de limoen verticaal doormidden en pers het sap van één helft in een glas. Van de andere helft snij je partjes (2 à 3). Plet de stukjes watermeloen, voeg toe aan je glas en roer. Kneus de muntblaadjes door ze kort tussen je handen te breken (al knijpend of al klappend) en voeg ze toe aan je glas. Vul het glas tot de helft met crushed ice, voeg de rum toe en roer. Voeg ijs toe tot op 4/5 van je glas en top af met spuitwater. Versier indien gewenst met een takje munt.

Benieuwd naar nog meer light cocktailrecepten? Check dan zeker ons artikel over 6 zomerse cocktails met minder calorieën.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Bacardi, Cocktails, Mojito.