Moeten we écht supplementen slikken?
© Unsplash

Moeten we écht supplementen slikken?

Leestijd: 1 min

Het innemen van voedingssupplementen is niet nieuw, maar het is wel populair. Er zijn nu supplementen voor elk deel van je lichaam, je haar én je geest. Maar hebben we ze écht nodig? We vroegen het aan twee experten.

/

Heeft iedereen baat bij supplementen?

“De meerderheid van de vrouwen, zo’n 95 %, krijgt nog steeds te weinig vitamines, mineralen en oligo-elementen binnen”, zegt Amandine De Paepe van het Belgische merk Insentials. “Een probleem dat niet opgelost kan worden door enkel gezonde levensstijl te hanteren. Een laag metabolisme, veranderingen in gewicht, aanhoudende vermoeidheid en hormonale problemen: als vrouw zal je hoe dan ook op een punt komen dat je te maken krijgt met kwaaltjes. De bestaande behandelingen zijn vaak te reactief. Het gebruik van bepaalde medicatie heeft bovendien ook een impact op de nood aan vitamines. De meest voorkomende vitaminetekorten bij vrouwen zijn vitamine D, foliumzuur, ijzer, vitamine B 12, vitamine C, vitamine B8, magnesium en zink.”

Hoe weet je welke supplementen je nodig hebt?

“Wanneer je gerichte klachten hebt zoals hormonale- of huidklachten, dan kan je met een medisch of holistisch therapeut onderzoeken welke tekorten je hebt en waarom deze tekorten zijn ontstaan”, zegt de Nederlandse Hester Schaberg van Philo. Komt dat doordat je bepaalde voedingsgroepen niet binnenkrijgt, of omdat je lichaam een bepaalde stof heel hard verbruikt vanwege bijvoorbeeld een chronische ontsteking? In dat geval kun je heel gericht kijken wat er qua supplementen en het aanvullen van tekorten nodig is om de klacht te verminderen.

Iemand die geen klachten heeft maar zich lekker wil voelen, heeft geen hoge doseringen nodig als dagelijkse ondersteuning. Je kan bijvoorbeeld wel supplementen nemen om je energieniveau een boost te geven tijdens stress periodes.”

Lees ook: 3 groentesnacks die je kan klaarmaken in de airfryer

/

Kan je te veel supplementen innemen?

“Wanneer je zomaar van één bepaalde stof dagelijks veel gaat slikken, kan dat schadelijk zijn: vitamine A, D, E, K en zink en selenium bijvoorbeeld. Die kunnen zich opstapelen en dan kan je last krijgen van kalkafzettingen, hartritmestoornissen of mentale stoornissen. Of mensen gaan heftige detox-extracten slikken terwijl hun lever eigenlijk niet goed werkt, waardoor de vrijgekomen toxines geen kant op kunnen. Dat is niet raadzaam. Het is beter om lagere doseringen te slikken en langzaam op te bouwen.”

Na hoe lang zou je effect moeten merken van supplementen?

“Dat ligt aan het soort supplement je slikt. Bij een supplement met aminozuren die de huid van binnenuit opbouwen, duurt het een aantal weken voordat je iets gaat merken. Je huid- en weefselcellen hebben een turnover tijd van 6 à 8 weken. Als je een supplement neemt met adaptogenen, dat zijn plantaardige extracten die het zenuwstelsel ondersteunen, dan kan je dat effect soms al in 15 minuten voelen. Ideaal voor een snelle ondersteuning bij stress bijvoorbeeld.”

Onze favorieten:

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Voedingssupplementen.