Wat je moet weten over sparen en beleggen
© Pers

Wat je moet weten over sparen en beleggen

Leestijd: 3 min

Als je wat geld wil sparen en het op een slimme manier wil laten groeien, moet je soms een beetje durven...

Kan je je uitgaven echt beperken? Ja, en vaak zonder je gewoontes daarvoor radicaal te veranderen. Denk even na als je je zielig voelt en gaat emo-shoppen. Laat die kussens en plaids bij de favoriete interieurzaak gewoon liggen. Raap je moed bijeen en stel bij een groepsuitstapje voor dat ieder zijn eigen ticket betaalt. Als je niet langer op de lunch trakteert en niet uitgebreid gaat shoppen als je niets nodig hebt, hou je al snel tientallen euro’s over zonder dat je jezelf iets tekortdoet.

Een beroep doen op je gezond verstand

Dat is zonder twijfel regel nummer één. We hebben een zwak voor filmheldinnen die zich laten meeslepen door hun passies, en op het witte doek ziet dat er allemaal fantastisch uit. Maar in het echte leven zijn nuanceren en verstandig zijn meer op hun plaats, vooral als het op geld aankomt.

“Je budget beheren en jezelf en anderen limieten opleggen, is echt niet hetzelfde als gierig zijn of jezelf geen pleziertje gunnen”, zegt Jirka Biebuyck, Personal Advisor bij Deutsche Bank. De financieel specialiste geniet van het leven, maar houdt evengoed haar budget en haar prioriteiten in het oog.

“Als ik heel graag een paar schoenen wil kopen die ik niet nodig heb, stel ik me de vraag: ‘Zullen ze me ooit van pas komen? Zullen ze hun waarde behouden?’. Het antwoord is natuurlijk ‘nee’. En dan beleg ik het geld dat ze me gekost zouden hebben liever in iets waardevollers.

/

DB

Kan je kleine bedragen beleggen?

Ja, zeker als het om een belegging op lange termijn gaat. Als je een beperkt budget hebt, raadt Deutsche Bank je aan om 100 euro (of meer) per maand te beleggen gedurende 20 jaar, in plaats van 200 euro (of meer) per maand gedurende 10 jaar. Bij eenzelfde belegging (in dit geval 24.000 euro) krijg je twee verschillende rendementen.

 

In het eerste geval hoef je minder te besparen in het dagelijkse leven, en kan je tot € 40.745,78* rendement krijgen op 20 jaar. In het tweede geval beleg je een groter deel van je budget gedurende een kortere periode en kan je na 10 jaar tot € 30.998,41* rendement krijgen.

 

Zo vroeg mogelijk beginnen beleggen, lijkt dus de beste oplossing. “Iedereen kan dat”, zegt Jirka Biebuyck. “Je hoeft niet rijk te zijn om je geld goed te gebruiken. Voor 100 euro per maand krijg je al duidelijk advies over de manier waarop je het best kan beleggen.

 

Als je denkt dat je je toekomst veiligstelt door je spaargeld te laten indommelen op een klassieke spaarrekening, heb je het mis, want dat brengt bijna niets op. “Er zijn nog andere alternatieven, zoals regelmatig beleggen in beleggingsfondsen. Dat doe je met het geld dat je niet echt nodig hebt om van te leven. Als je onafhankelijk wilt zijn en zelf je geld wil beheren, is dat een goede manier”, benadrukt Jirka Biebuyck.

 

Waar kan je terecht voor goede raad?

Specialisten kunnen je op het juiste pad zetten en blijven bijstaan. Een goede specialist weet wat jij nodig hebt, en maakt je duidelijk hoe je financiële toekomst eruitziet. Hij of zij gaat na in hoeverre je risico wil nemen. Zo iemand helpt je om nutteloze onkosten te vermijden, en het boezemt vertrouwen in, zodat je alle vragen durft te stellen die bij je opkomen.

 

Op die manier weet je zeker dat alles geregeld is zoals dat voor jou het beste is. Dat is essentieel. Als je erin slaagt om geld te sparen om te beleggen, wil je natuurlijk dat het goed belegd wordt. Daarom kan het de moeite waard zijn om naar een bank als Deutsche Bank te stappen, die de beste financiële producten op de markt kent en uitkiest.

 

As je weet dat traditionele banken hun klanten alleen de producten ‘van het huis’ aanbieden, zonder rekening te houden met wat er buiten hun bedrijf voorhanden is, kan je het beter ergens anders gaan zoeken.

 

Meer info over beleggen vind je op www.deutschebank.be.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Deutsche Bank.


*Deze voorbeelden berusten op gesimuleerde, in het verleden behaalde resultaten van twee gemengde fondsen. Het gemiddeld brutorendement van deze fondsen over een periode van 20 jaar bedroeg 5%. Indien rekening zou worden gehouden met provisies, vergoedingen en andere lasten of belastingen, zou dit een negatieve impact hebben op het rendement. Het voorbeeld wordt uitgedrukt in euro.

 

In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Beleggingen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Beleggen, Deutsche bank, Geld investeren.