Met deze 5 tips breng je een tikkeltje duurzaamheid in je leven
© Unsplash

Met deze 5 tips breng je een tikkeltje duurzaamheid in je leven

Door Lotte Gillis
Leestijd: 3 min

Op 5 juni vieren we jaarlijks Wereldmilieudag. Zie het als een uitnodiging om stil te staan bij de klimaatverandering en de kleine aanpassingen die je zelf kan doen. Geen idee waar te beginnen? Deze tips geven je alvast wat inspiratie om meer duurzaamheid in je leven te verwelkomen.

/

In 1974 introduceerde de Verenigde Naties ‘Wereldmilieudag’. Het doel van deze dag is om extra aandacht te schenken aan het klimaat. Als datum werd voor 5 juni gekozen omdat op die dag in 1972 de allereerste internationale milieuconferentie plaatsvond. Hoewel klimaatverandering een gigantisch gegeven is en je misschien het gevoel hebt dat je er machteloos tegenover staat, zijn er ook dingen die jij in je eentje kan doen om de wereld een tikkeltje duurzamer te maken.

Lees ook: Zomerse salades: 5 verfrissende recepten

/

1. Informeer jezelf

Heb je oprecht geen idee waar je moet beginnen dan is het een goed idee om jezelf te informeren. Alleen als je geïnformeerd bent kan je juiste, zinvolle keuzes maken. Die informatie kan je vinden op de manier die het best bij je past. Lees je liefst een boek dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers, als je liever een documentaire kijkt is ‘Seaspiracy’ op Netflix een aanrader. Maar ook wie van podcasts houdt, heeft keuze genoeg. Luister bijvoorbeeld naar de podcast ‘Ons klimaat’ van vrt of ‘KlimaatPraat’ van Reinier van den Berg.

/

2. Eet minder vlees

Deze tip heb je misschien al vaak gehoord, maar blijft toch heel belangrijk. Hoewel vlees ontzettend lekker kan zijn en ook nuttige voedingsstoffen bevat, is de vleesindustrie een aanslag op het klimaat. Dit betekent niet dat je meteen radicaal vegetarisch moet worden, wat je wel kan doen is een of meerdere dagen per week inplannen waarop je geen vlees of vis eet, te beginnen bij vandaag! Wil je graag wat meer weten over de kwalijke invloed van de vleesindustrie dan is de documentaire ‘Cowspiracy’ op Netflix een aanrader.

/

3. Huur kleding

Nog een industrie die een slechte invloed heeft op het klimaat is – helaas – de kledingindustrie. Naast fast fashion vermijden, onderzoek doen naar het productieproces van de kleding van je favoriete merken, vintage shoppen en gewoonweg minder kopen is er nog een oplossing. Kledingverhuur wordt steeds populairder. Dit is de perfecte oplossing als je een outfit nodig hebt voor een speciale gelegenheid, denk aan een gala of een trouwfeest. Meestal koop je voor dit soort evenementen een prachtige jurk die je achteraf nog amper draagt. In dat geval heb je baat bij gehuurde stuks. Je bespaart niet alleen plaats in je kleerkast, je bent ook nog eens duurzaam bezig. Daarnaast is kleding huren ook een leuke manier om te experimenteren met je kledingstijl.

Lees ook: Kleding huren is in de mode: deze 3 Belgische merken doen het voor

/

4. Gebruik wat je al hebt

De volgende tip lijkt voor de hand liggend, maar je zal merken dat hij in de realiteit toch niet altijd wordt toegepast. Ga op ontdekking in je eigen huis en kijk eens hoeveel – ongeopende – verpakkingen je hebt van douchegel, shampoo en zeep of neem een duik in je make-upla en ga na hoeveel mascara’s en oogschaduwpaletten daar al liggen. Als je bij de drogist staat, is het verleidelijk om steeds dat nieuwe beauty-hebbeding in te slaan terwijl je ze thuis al in overvloed hebt. Bekijk daarom eens wat je al liggen hebt en schrijf het op. Spreek met jezelf af dat je pas een nieuw product mag komen als je door alle back-ups heen bent. Je zal merken dat je ook hier niet alleen het milieu spaart, maar ook veel plaats en geld.

/

5. Ga voedselverspilling tegen

Naast het feit dat het enorm zonde is om voedsel weg te gooien, is het ook allesbehalve milieuvriendelijk. Hoewel landbouw noodzakelijk is, is het ook een milieu intensieve sector. Gooi je voedsel weg dan verspil je naast de voeding zelf ook al het water, de grondstoffen, arbeid en energie die verloren gingen aan de productie van het voedsel. Om hier bewuster meer om te gaan en te zorgen dat je minder hoeft weg te gooien kan je een paar dingen doen. Zo kan je eerst en vooral bewuster boodschappen doen. Stel een menu op voor een aantal dagen of een week, maak een lijstje en hou je eraan. Op die manier ben je zeker dat je enkel koopt wat je gaat gebruiken.

Misschien heb je het gevoel dat jouw bijdrage geen zin heeft als grote horecabedrijven nog steeds bergen afval weggooien, maar ook daar kan jij iets aan doen. Op de app ‘Too Good To Go’ kan je tegen kleine prijsjes verrassingspakketten scoren vol voeding die nog goed genoeg is om op te eten, maar die de horecazaken niet meer verkocht krijgen. Op die manier doe je niet alleen een goede deal, je leert ook nieuwe smaken kennen en daagt jezelf uit om nieuwe recepten uit te testen.

Lees ook: Deze skincaretrends wil je wel of nét niet proberen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Duurzaamheid.