Deze skincaretrends wil je wel of nét niet proberen
© Launchmetrics Spotlight

Deze skincaretrends wil je wel of nét niet proberen

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Het Amerikaanse merk Paula's Choice, opgericht door 'beautypolitie' Paula Begoun, is gekend voor zijn eerlijke opvattingen over beauty. Het merk vertelt welke vijf huidverzorgingstrends volgens hen de hype waar maken, en welke niet. 

/

Een observatie dat Paula’s Choice steeds graag meegeeft. Ze volgen enkel feiten, geen trends. “Als je wil experimenteren met skincare-trends, zorg er dan altijd voor dat je teruggrijpt naar de wetenschap en goed luistert naar de reactie van de huid. Probeer niet vast te houden aan trends, maar neem vooral de instructies van een merk of huidtherapeut in acht”, klinkt het.

/

Skin flooding

De trend: skin flooding staat voor het onderdompelen van de huid met vochtinbrengende formules, bijvoorbeeld producten met hyaluronzuur. Door serums of toners aan je routine toe te voegen zou de huid er extra gevoed en gehydrateerd uit moeten gaan zien.

De doelgroep: vooral mensen met een gedehydrateerde, droge of zeer droge huid kunnen baat hebben bij extra hydratatie.

De feiten: skin flooding is in principe niets nieuws. Het is een methode om hydraterende producten in laagjes aan te brengen. Breng wél laagjes aan van producten die zijn ontworpen voor je huidtype en -behoeften. Skin flooding is een relatief dure en verspillende trend, maar uit onderzoek blijkt ook dat het zich alleen richt op één krachtig ingrediënt: hyaluronzuur. De trend pakt dus geen andere huidproblemen aan, zoals bijvoorbeeld vlekjes of huidverkleuringen. 

/

Skin cycling 

De trend: skin cycling beschrijft het proces waarbij actieve ingrediënten in huidverzorging worden afgewisseld gedurende de week. Bijvoorbeeld: op dag 1 een exfoliant, op dag 2 een retinol-formule en op dag 3 en 4 milde vochtinbrengende crèmes of serums.

De doelgroep: skin cycling kan een goede strategie zijn voor mensen met een gevoelige huid of voor diegenen die actieve ingrediënten in hun routine willen introduceren.

De feiten: deze trend is niet schadelijk voor de huid, maar het eenmalig gebruiken van een exfoliant of retinol – één keer per week in dit geval – is niet voor iedereen even voordelig. Vooral als het gaat om hardnekkige huidproblemen zoals huidverkleuringen, fijne lijntjes en puistjes. Onderzoek toont aan dat consistentie essentieel is. Regelmatig gebruik van actieve ingrediënten als retinol en exfolianten – op dagelijkse basis – kan tekenen van huidveroudering verminderen en de huid gezonder maken. Experimenteer met het toepassen van verschillende frequenties in het aanbrengen van actieve ingrediënten. Observeer de reactie van de huid en stel je individuele routine samen.

/

Skin sandwiching

De trend: skin sandwiching is een manier om hydraterende formule aan te brengen op een vochtige huid. Lees: een sandwich van vocht. De trend komt uit Korea, waarbij formules op een vochtige huid aan worden gebracht zodat ingrediënten effectiever kunnen worden opgenomen. TikTok-gebruikers raden aan om te beginnen van dunste tot dikste textuur. Bijvoorbeeld: om te starten met een fijne, hydraterende gezichtsspray, dan een serum met hyaluronzuur en als laatste stap een dag- of nachtcrème.

De doelgroep: deze trend werkt voornamelijk voor mensen met een droge tot zeer droge huid. Mensen met een gecombineerde of vette huid kunnen er ook de vruchten van plukken, wanneer ze tijdelijke problemen hebben met uitdroging.

De feiten: het aanbrengen van producten met kleinere moleculaire grootte wordt ondersteunt door de wetenschap, want zo worden formules beter opgenomen door de huid. Wanneer ze in combinatie met dikkere producten worden gebruikt, helpt het om vocht beter vast te houden. Zorg ervoor dat de producten in je routine gebaseerd zijn op basis van je huidtype en -behoeften. Als je bijvoorbeeld een vette huid hebt is een lichte, gel- of vloeibare nachtcrème het meest geschikt om verstopte poriën te voorkomen.

Lees ook: Een strakkere kaaklijn dankzij mewing, kan dat?

/

Skin minimalism

De trendskin minimalism staat voor het minimaliseren van je routine, minimalisme in huidverzorging dus. Je verruilt een uitgebreide, geavanceerde routine voor een eenvoudige basisroutine. Dit doe je door gebruik te maken van veelzijdige producten met veel extra voordelen, zoals een nachtcrème die vitamine C. Zo omzeil je onnodige stappen, bespaar je geld en verminder je afval.  Ook vermindert een minder uitgebreide routine het risico op inconsistent gebruik van actieve ingrediënten of overmatig gebruik van formules, die mogelijk kunnen leiden tot huidirritatie.

De doelgroep: theoretisch gezien kan iedereen met een uitgebreidere routine deze trend uitproberen.

De feiten: onze huid is uniek en soms willen mensen het liefst een makkelijke drie-stapsroutine om resultaat te behalen. Anderen geven de voorkeur aan meer geavanceerde routines, om zo verkleuringen en oneffenheden aan te pakken. De extra’s in een geavanceerde routine, maken het verschil voor hardnekkige huidproblemen. Je kan je actieve ingrediënten vaker blijven gebruiken als jij hier behoefte aan hebt – in tegenstelling tot wat deze trend beweert – zolang je huid de ingrediënten goed verdraagt.

/

Skin icing

De trend: skin icing is het masseren van ijsblokjes die maken dat je huid zou gaan stralen. De kou zou ervoor zorgen dat je poriën fijner worden, de bloedcirculatie een boost krijgt, zwellingen worden verminderd en dat je huid strakker wordt zodat je huid er jonger en voller uit gaat zien.

De doelgroep: de trend richt zich op iedereen die last heeft van gezwollen ogen, grove poriën, verlies van stevigheid en een doffe huid.

De feiten: er zijn veel onderzoeken gedaan naar deze trend en die tonen aan dat langdurig en herhaalde verkoeling kan leiden tot  schade van de huid. Extreme temperaturen – zoals temperaturen onder het vriespunt – kunnen ervoor zodat dat je huid gaat ontsteken. Dit kan niet alleen zorgen voor hardnekkige huidverkleuringen, gesprongen vaatjes en in extreme gevallen kan het leiden tot bevriezing van de huid. De glow die de trend belooft, is tijdelijk van aard. Kort na de massage met ijsblokjes kunnen poriën minder grof worden of kan het gebied onder de ogen minder gezwollen lijken, maar dit alles zal uiteindelijk terugkeren naar hun oorspronkelijke staat. Een schadelijke trend die je beter vermijdt.

Lees ook: Helpen poeders en supplementen met collageen echt tegen huidveroudering?

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Beauty, Beautytrends, Skincare, Trends.