Melancholia: Verlangen naar het verleden in Villa Empain
© Boghossian Foundation

Melancholia: Verlangen naar het verleden in Villa Empain

Door Jana Frambach
Leestijd: 1 min

Vroeger was het beter. Dat zinnetje komt keer op keer terug. Artiesten lijken het hiermee eens te zijn. Zij beelden dit sentiment al eeuwenlang uit. De Boghossianstichting brengt nu een collectie van deze melancholische werken samen in Villa Empain te Brussel. Onder anderen Paul Delvaux, Farah Atassi, en Claudio Parmiggiani zijn er te bewonderen te midden van de marmeren vloeren, houtbewerkte muren en met bladgoud bezette ramen.

Villa Empain is een centrum voor de kunst en de dialoog tussen Oosterse en Westerse culturen. Zeker in deze rumoerige tijden, wanneer de Westerse en Oosterse werelden zo ver van elkaar verwijderd lijken, wil de Boghossianstichting met behulp van kunst de afstand verkleinen. Met Melancholia doet de Boghossianstichting dat door ons te doen verlangen naar een tijd voordat conflicten voor verderf zorgden.

Betoverende locatie

Niet alleen de kunst doet je hunkeren naar het verleden tijdens een bezoek aan Melancholia. De tentoonstelling is namelijk gehuisd in de prachtige Villa Empain. De villa werd in 1931 gebouwd in opdracht van industrieel baron Louis-Jean Empain. Het gebouw is volledig in de art-decostijl. De ramen zijn bezet met bladgoud. Het marmer strekt zich uit over de vloeren en trappen. In de tuin ligt het grootste privézwembad van Brussel.

melancholia

Boghossian Foundation

Sinds de bouw kende Villa Empain een woelige geschiedenis. De eerste eigenaar was goed bevriend met Koning Leopold II en tijdens de Tweede Wereldoorlog viel het gebouw in de handen van de Duitsers. Zij gaven er extravagante feestjes. Vervolgens stond de villa een tijd leeg, werd ze leeggeroofd door antiquairs en beklad met graffiti. De Brusselaars maakten van deze tijd gebruik om in het vervallen gebouw te feesten. Uiteindelijk werd de villa terug opgeknapt dankzij een investering van vier miljoen euro, een bedrag waarvan een deel afkomstig was van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Melancholia‘ loopt nog tot 19 augustus in Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan 67, 1000 Brussel, www.villaempain.com.

Naast deze collectie in de klassieke Villa Empain, kan je in Brussel ook street art bewonderen. Lees er hier meer over.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Boghossianstichting, Brussel, Expo, Melancholia, Tentoonstelling, Villa empain.