TIP: De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn jarig en vieren dat met een unieke lichtshow
© Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

TIP: De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn jarig en vieren dat met een unieke lichtshow

Door Lieselotte Van Hemelrijck & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 1 min

Van 28 april tot 3 mei worden de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen letterlijk in de schijnwerpers gezet. Ter gelegenheid van hun 170ste verjaardag werd de verlichting van de binnengevels volledig vernieuwd en gemoderniseerd. En om dat heugelijke feit te vieren kan je er de komende week elke avond terecht voor een heuse lichtshow.

Vanaf vrijdag 28 april tot woensdag 3 mei toont een lichtshow elke avond de galerijen van hun mooiste kant. Op de tonen van de Hongaarse Rapsodie die Liszt in 1847 componeerde – tevens het jaar waarin de galerijen voor het eerst de deuren openden – komt het gebouw helemaal tot leven.

De nieuwe ledverlichting waarmee de galerijen werden uitgerust, verbruikt minder en is dus beter voor het milieu. Maar hij heeft nog een extra pluspunt. De verlichting laat namelijk toe om ook interactieve effecten te creëren in functie van een evenement. De galerijen mogen dan wel 170 jaar oud zijn, dankzij hun nieuwe lichtinstallatie meet het gebouw uit de Florentijnse Renaissance zich moeiteloos een modern jasje aan.

Luxury goods and fine chocolates are the main attractions here !

Een bericht gedeeld door Joe (@joesbox) op

Wist je dat…

… de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in amper 15 maanden werden gebouwd? Het kostte bloed, zweet en tranen van zo’n 750 mannen. De Galerijen hebben een oppervlakte van om en bij de 40.000 vierkante meter.

… de galerijen reeds in 1847 onderdak boden aan een bioscoop, een bloemenmarkt, restaurants, boetieks en flats? Een microkosmos in de stad, met andere woorden, die tot op de dag van vandaag grotendeels onveranderd is gebleven. Het charmante cinemazaaltje is er nog steeds, de restaurants en boetieks ook.

… het plafond in het Théâtre Royale des Galeries werd beschilderd door de surrealist Magritte? In 1951 werd het theater gesloopt en door architect Bonduelle volledig heropgebouwd. Nu vind je er een Elizabethaanse zaal en een zaal in Italiaanse stijl.

#theatredesgaleries

Een bericht gedeeld door Théâtre des Galeries (@theatredesgaleries) op

170 jaar Sint-Hubertusgalerijen, van 28/04 tot 3/05, Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, Grasmarkt 90, 1000 Brussel, www.grsh.be. Het lichtspektakel begint elk avond om 21u30.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Cultuur, Lichtshow, Sint-Hubertusgalerijen.