Bij het leger: sterke vrouwen, gezocht en gevonden
© Ritchie Sedeyn

Bij het leger: sterke vrouwen, gezocht en gevonden

Leestijd: 1 min

Op woensdag 20 december opent de Luchtcomponent van het Belgische leger haar cockpit. Elke derde woensdag van de maand om 13.00 uur stipt kan je je in Bevekom informeren over alle technische en niet-technische functies van de Luchtcomponent, behalve die van piloot. Wat doen een luchtverkeersleider, een weersvoorspeller, een brandweervrouw of het verdedigingspersoneel van een luchtmachtbasis, bijvoorbeeld.

Waarom schrijft Marie Claire hierover? Omdat het leger meer vrouwen onder de gelederen wil tellen. Het gemiddelde van 8 procent moet opgetrokken worden naar 13 procent. Je kan het dan nog niet een afspiegeling van de maatschappij noemen. Alle verbetering is dus welkom en daarom geven we Defensie graag een duwtje in de rug.

Ladies@Defence

Op de allereerste jobdag voor vrouwen leerden we dat de luchtcomponent op één na de meeste vrouwen aantrok. Het zou immers fysiek minder zwaar zijn dan pakweg werken voor de Landcomponent. De Medische Dienst spant echter de kroon met ongeveer 23% vrouwen.

leger

Ook Gaëlle Vandenhende, een verpleegster in de operatiekamer van het UZ Gent, kwam kijken of ze af en toe eens mee op buitenlandse missie kon. Een dierenartsassistente wou weten of ook zij zich voor het leger kon inzetten.

“Er is plaats voor dokters, verplegers, specialisten, tandartsen, dierenartsen, apothekers, ambulanciers, brancardiers, planners, technici; en dat alleen al in de medische component. Je krijgt veel kansen om door te stromen of je te heroriënteren. Ik voel me hier goed”, beaamt  een soldate die net terug is van een oefening in Gabon. Met 303 deelneemsters was de jobdag Ladies@Defense een groot succes.

De vier pijlers van het leger

Je kan je tot je 33ste inschrijven om een loopbaan in het leger op te nemen. Als militair word je getest op je sportieve en academische capaciteiten. Maar ook je karakter wordt op de proef gesteld. Zo wordt er onder andere gekeken of je beschikt over de juiste teamgeest en of je om kan met hiërarchie.

En natuurlijk blijft het militaire luik (omgaan met wapens, weinig slaap) heel belangrijk. Inge Belmans, communicatieverantwoordelijke, drukt op het hart dat de instructeurs er alles aan doen om iedereen over de streep te trekken (soms letterlijk) en te helpen groeien in de groep.

Sterke vrouwen op foto’s op glas

leger

Ritchie Sedeyn

Eén van de militaire fotografen herontdekte het procedé om foto’s op traditionele glasplaat te maken. Met antieke camera, lange belichting en onmiddellijke chemische ontwikkeling maakte hij een portretserie over vrouwelijke militairen. De komende drie woensdagen worden ze gepubliceerd op de nationale Facebookpagina van Defensie. Daar vind je ook telkens het verhaal van deze vrouwen. De hele reeks is te zien op de webpagina van militair fotograaf-kunstenaar Ritchie Sedeyn.

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Leger, Luchtcomponent, Medische dienst, Vrouwen bij het leger.