Kunst tegen kanker
©

Kunst tegen kanker

Leestijd: 1 min

Oktober staat in het teken van borstkanker. Van de 65.487 kankerdiagnoses in 2013 werden er 10778 borstkankers vastgesteld (bron: allesoverkanker.be). Daarmee is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Ook al kunnen mannen borstkanker krijgen, het risico voor vrouwen blijft ongeveer 100 keer groter. 

In Square op de Kunstberg in Brussel stelt kunstenaar-fotograaf Jurgen Rogiers tentoon met foto’s over borstkanker. Femme Fatale heet de reeks.

Jurgen Rogiers zag hoe zijn schoonmoeder zich schaamde voor haar veranderende uiterlijk: haar vrouwelijkheid was geschonden. De ooit zo zelfstandige vrouw werd nu afhankelijk van anderen. Die ervaring trof hem diep. 

Hij wil ons confronteren met de realiteit in de hoop dat wij deze vrouwen recht in de ogen kunnen kijken. En hen magnifiek vinden. Magnifiek in hun moed, hun hoop en hun strijd om te leven in een wereld waar schoonheid en perfectie voorop staan.

Rogiers heeft ook zijn steun gegeven aan de verkoop van de tijdelijke tattoos van Isabelle Lenfant.

Kunst tegen kanker

De tattoos liggen in verschillende shops in Brussel:

Martin Margiela Brussels , Vlaamsesteenweg 114, 1000 Brussel
Collectors Gallery Brussels, Lebeaustraat 17, 1000 Brussel
Pepete & Ronron, Kasteleinsplein 40, 1050 Brussel
Pepete & Ronron, Froissartstraat 1, 1040 Brussel
La Feuille 199, Berckendael 199, 1050 Brussel
AC Premier Studio, Tenboschstraat 74, 1050 Brussel
Livres d’Arts, Generaal Mac Arthur 2, 1180 Brussel

De opbrengst van de verkoop van de foto’s en de tattoos en de loting tijdens de vernissage wordt geschonken aan B.I.G., de vereniging ten voordele van de strijd tegen kanker.
Openingsbeeld links door Jurgen Rogiers

Night of Hope Charity Gala Art Auction

Ook in Antwerpen geeft de International School of Antwerp een galadiner ten voordele van het kankeronderzoek in het UZA. Tijdens dat galadiner worden er 19 kunstwerken van opkomend talent geveild. Online kan je de kunstwerken bekijken of je kan je er inschrijven voor het galadiner dat plaatsvindt op 19 november in ‘s Gravenhof in Schilde. Doneren kan nog tot einde januari.
Openingsbeeld rechts: Curious by Gudrun Sallaberger-Plakolb

Door Marie Geukens

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Borstkanker, Doneren, Gala, Kanker, Kunst, Veiling.