Krijg je echt voller haar door shampoo te vervangen met baking soda?
© Launchmetrics Spotlight

Krijg je echt voller haar door shampoo te vervangen met baking soda?

Door Joanna Gabriel
Leestijd: 1 min

Baking soda wint aan populariteit als natuurlijk alternatief voor conventionele beautyproducten. Maar hoe effectief is het echt als vervanging voor shampoo, zoals beweerd wordt op TikTok? Wij vroegen het aan een expert.

/

Sinds de opkomst van de ‘no poo’-beweging  (geen shampoo gebruiken, nvdr), groeit ook het aantal natuurlijke alternatieven voor shampoo. De meest recente? Baking soda gebruiken om het haar te reinigen en te zuiveren.

Maar is zuiveringszout voor haar echt een effectief en aanbevolen alternatief voor shampoo? Emilie Jolibois, expert bij Aroma-Zone, geeft antwoord op deze vraag.

Baking soda en haar: wees voorzichtig

Baking soda wordt door liefhebbers de lucht in geprezen vanwege de zuiverende werking op de hoofdhuid, en het klopt inderdaad dat natriumbicarbonaat onzuiverheden kan verwijderen en overtollige olie kan absorberen. Anderzijds kan het je lokken ook ernstig beschadigen. Emilie Jolibois is geen grote fan: “Ik raad het gebruik van baking soda op regelmatige basis op het haar af, omdat het de haarschubben opent, wat de haarvezel kan uitdrogen en beschadigen”, legt ze uit.

Lees ook: De redactie van Marie Claire test: de Belgische zonnecrème.

“Als je heel vettig haar hebt, kan je af en toe een mengsel van zuiveringszout en water gebruiken om overtollige olie op te nemen. Maar het is belangrijk om te weten dat baking soda erg schurend is”, voegt ze toe. Bovendien wijst ze er ook op dat baking soda irriterend kan zijn, mogelijk meer dan conventionele shampoos. “Het is niet echt interessant om de ‘no poo’ methode toe te passen met een ingrediënt dat potentieel irriterender is dan shampoo, omdat dit in tegenspraak is met het doel van deze methode”, aldus Jolibois.

Mildere alternatieven

In uitzonderlijke gevallen kan baking soda wel degelijk nuttig zijn volgens de expert, bijvoorbeeld voor het verven van het haar met plantaardige kleurstoffen. In dit geval kan baking soda de haarschubben openen, wat een betere hechting van de pigmenten aan het haar mogelijk maakt. Desalniettemin raadt ze aan niet uitsluitend op baking soda te vertrouwen voor mooi haar en een gezonde hoofdhuid.

Lees ook: De beste huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor gezonde lokken?

Ze suggereert eerder mildere alternatieven, zoals groene klei. “Groene klei is een veel zachtere optie dan baking soda. Het absorbeert olie en reinigt zachtjes de hoofdhuid”, legt ze uit. Voor mensen met snel vet wordend haar, raadt ze aan dit eenmaal per week te gebruiken, of eenmaal per maand voor anderen. De aanbevolen hoeveelheid: 3 eetlepels klei gemengd met wat lauw water.

Jolibois raadt verder aan om af te spoelen met lauw water en een zuur spoelmiddel, zoals appelazijn, granaatappelazijn of kokosnootazijn. “Dit helpt bij het ontwarren van het haar en geeft het glans.”

Kortom, baking soda kan af en toe en specifiek worden gebruikt, maar voor een mildere en effectievere benadering dragen alternatieven zoals groene klei de voorkeur weg.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.

Redactie Marie Claire De artikels van >