De beste huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor gezonde lokken
© Getty Images

De beste huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor gezonde lokken

Door Nolwenn Du Laz
Leestijd: 2 min

Onze oma’s wisten het al: de inhoud van je keukenkast is ook prima geschikt om je lokken te verzorgen. Eieren, olijfolie, azijn, (niet-culinaire) monoï-olie en karitéboter duiken geregeld op in haarproducten, maar je kan ze evengoed vers gebruiken.

/

Azijn doet glanzen

Geweldig, want: het zure goedje werd al eeuwen als medicijn gebruikt omdat het antiseptisch, helend en beschermend werkt. Maar pas in de negentiende eeuw wordt het gebruikt om haar te spoelen. “De pH-waarde van azijn is bijna dezelfde als die van ons haar, waardoor ze kan helpen om de haarschubben te sluiten. Zo is de haarvezel glad en krijg je zacht, glanzend haar dat het licht perfect weerkaatst”, verklaart Bernard Fabre, verantwoordelijke van het laboratorium voor de plantaardige producten van Pierre Fabre. Bonus: azijn verwijdert ook eventuele kalkresten en lost overtollig sebum op dat de hoofdhuid kan verstikken.

Doe-het-zelf: de Franse sterrenkapper David Lucas raadt aan om 10 ml witte azijn aan te lengen met 500 ml water. Giet dat mengsel na je laatste spoeling over je haar. Hou je aan de dosering om te voorkomen dat de haarvezel uitdroogt. En geen paniek: de geur verdampt als je haar opdroogt. Blond of kastanjebruin haar? Dan kan je aan het mengsel nog het sap van een halve citroen toevoegen.

/

Karité herstelt

Geweldig, want: de zaden van deze West- Afrikaanse boom, ook wel bekend als boterboom, worden geperst tot karitéboter. Die is rijk aan essentiële vetzuren die ideaal zijn voor (erg) droog haar en krullen omdat ze de beschadigde haarvezel voeden en beschermen. Maar karité is ook een graag gebruikt ingrediënt in after sun-haarverzorging.

Doe-het-zelf: laat pure, niet-geraffineerde karité-boter (te koop in de natuurwinkel) au bain marie smelten tot ze vloeibaar wordt. Meng ze met een beetje argan- en/of kokosolie en gebruik die mix als voedend masker (dat gaat makkelijker op vochtig haar). Laat het een halfuurtje inwerken en was je haar twee keer met shampoo om alle (vette) resten te verwijderen.

/

Eieren gaan haarbreuk tegen

Geweldig, want: eieren zitten niet alleen vol versterkende proteïnen, ze bevatten ook vitamine B, die bijdraagt tot de celvernieuwing van de haarfollikel. Vitamine E en selenium werken als antioxidant. Mineralen en oligo-elementen als ijzer voeren zuurstof naar de haarwortel. “Boven op die interessante samenstelling maken eieren in haarcosmetica de haarvezel voller en soepeler. Zo kan je je haar na het wassen makkelijk ontwarren”, vertelt Annabel Mari, wetenschappelijk directrice van Dop.

Doe-het-zelf: fragiel haar? Meng twee eieren met twee soeplepels water. Masseer het mengsel na je shampoo voorzichtig in op de hoofdhuid en laat een kwartier inwerken. Spoel uit. Heb je erg droog haar? Dan raadt David Lucas aan om een eigeel te mengen met een halve erg rijpe avocado en wat olijfolie. Breng dat masker aan na je shampoo, ontwar je haar met een kam en spoel het dan uit.

/

Olijfolie voedt droog haar

Geweldig, want: vrouwen aan de Middellandse Zee gebruiken al eeuwen olijfolie op hun haar en lichaam. Die is rijk aan vetzuren, polyfenolen en vitamine E, wat ze perfect maakt om uitgedroogd haar te verzorgen, versoepelen en beschermen.

Doe-het-zelf: masseer vierge of extra-vierge olijfolie in van de haarwortel tot de puntjes. Focus gerust even op je hoofdhuid: olijfolie helpt bij jeuk en schilfertjes. Masseer de olie lok per lok in zodat ze goed in de haarvezel kan dringen en kam dan je haar. Laat de olie idealiter minstens een uur intrekken en was dan je haar met shampoo. Net je lokken gekleurd? Laat de olijfolie dan een paar dagen in de keuken staan: ze kan de kleurpigmenten dof maken.

/

Monoï hydrateert

Geweldig, want: tiarébloemetjes worden geweekt in olie van kopra (gedroogde kokos). Die geurige olie wordt in Polynesië op verschillende manieren gebruikt. Zo hydrateert ze dik haar en doet ze het mooi glanzen. De geur doet je meteen aan exotische zomervakanties denken.

Doe-het-zelf: masseer de olie lok per lok in en laat ze een hele nacht op droog haar inwerken. De volgende ochtend was je je haar uit met shampoo. “Of gebruik de olie enkel op je haarpuntjes om ze te beschermen tegen zwembadwater. Of gebruik ze op droog haar voor het stylen”, tipt David Lucas.

Lees ook: Strawberry Girl: nu al de mooiste zomerlook van de zomer? & Dankzij deze 8 tips verkoop je meer kleding op Vinted.

Redactie Marie Claire De artikels van >