#KnowYourLemons: hoe borstkanker er kan uitzien
© www.worldwidebreastcancer.org

#KnowYourLemons: hoe borstkanker er kan uitzien

Leestijd: 1 min

We kennen allemaal het belang van het borstzelfonderzoek om gezwellen in onze borsten vroegtijdig te kunnen vaststellen. Maar wist je dat enkele symptomen van borstkanker ook visueel waarneembaar kunnen zijn?

Zichtbare aderen, plotse roodheid of een hobbelig huidoppervlak: het zijn enkele simpele symptomen die in een opslag te herkennen zijn. Het zien van een “afwijkende” borst is, in een wereld waar Google ons het woord “borst” amper laat intypen en we in de media vooral geretoucheerde exemplaren te zien krijgen, minder evident dan het zien van bijvoorbeeld een afwijkende moedervlek.

Enige creativiteit is dus vereist om een gevat, maar ook informatief beeld te verzinnen. Momenteel doet een foto van 12 citroenen in een eierkarton de ronde, waarvan iedere citroen op een uiterst visuele manier een mogelijk symptoom van borstkanker voorstelt.

De Amerikaanse Erin Smith Chieze deed de afbeelding viraal gaan met haar getuigenis op Facebook. Toen ze een deuk in haar borst opmerkte, herinnerde ze zich het beeld van de citroenen dat ooit eens op Facebook voorbij kwam. “Ik wist meteen dat ik kanker had. Ik heb mezelf onderzocht op een tumor, maar ik kon niets vinden. Vijf dagen later al had ik mijn diagnose, een maand later was ik in het vierde stadium. Ik wist wat borstkanker was, ik wist alles over zelfonderzoeken, maar het was de foto die ik had gezien die ervoor zorgde dat ik het symptoom herkende.”

Van links naar rechts, op de bovenste rij te beginnen zie je: een dikke massa, een deuk, erosie van de huid, roodheid of een warm gevoel, afscheiding die je voordien nooit had, putjes, een bobbel, een groeiende ader, een teruggetrokken tepel, een nieuwe vorm of grootte, sinaasappelhuid of een onzichtbaar gezwel. Sommige veranderingen in je borsten zijn heel normaal. Ben je echter ongerust of behoor je tot een risicogroep, aarzel dan niet om naar je dokter te stappen.

De foto is van de hand van de Engelse Corrine Ellsworth Beaumont voor Worldwide Breast Cancer.

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Borstkanker, Borstzelfonderzoek, Kanker.