KIJKTIP: 13 Reasons Why, een serie over zelfdoding en slut-shaming
© Instagram @thirteen_reasons.why

KIJKTIP: 13 Reasons Why, een serie over zelfdoding en slut-shaming

Door Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

De gemiddelde televisiereeks voor tieners barst doorgaans van drama en liefdesperikelen, maar heeft vaak weinig diepgang. '13 Reasons Why', de nieuwe succesreeks van Netflix, overtreft met gemak andere series door harde thema’s zoals zelfmoord, verkrachting en slut-shaming vakkundig onder de loep te nemen.

13 Reasons Why is de allernieuwste tienerdramaserie van Netflix, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher. Het idee om het boek te verfilmen, werd trouwens door niemand minder dan Selena Gomez voorgesteld aan Netflix. En ze had daar zo haar redenen voor, want Gomez kampte zelf ook al met depressies.

De hoofdrolspeelster van het verhaal, Hannah Baker, pleegt aan het begin van de serie zelfmoord en laat zeven tapes na die ze verstuurt naar iedereen die een rol speelde in haar dood. Het idee klinkt best luguber, maar door de tapes ontdek je dat elk verhaal twee kanten heeft.

Zoals doorgaans bij Netflix series, zijn de meningen over 13 Reasons Why verdeeld. De ene is razend enthousiast dat er eindelijk zware thema’s worden aangekaart in een tienerserie, de ander vindt bepaalde scènes te expliciet. Experts vrezen zelfs dat de serie jongeren met problemen zal aanzetten tot zelfdoding.

Maar of je nu voor of tegen bent, het valt niet te ontkennen dat 13 Reasons Why enkele prangende maatschappelijke thema’s aansnijdt. Een van de hoofdredenen waarom Hannah Baker zelfmoord pleegt, is omdat ze voortdurend bekritiseerd wordt omwille van haar seksualiteit. Een probleem waar dertienjarige meisjes in het echte leven maar al te vaak mee geconfronteerd worden.

Slut-shaming komt steeds vaker voor bij (jonge) vrouwen. Ze worden beoordeeld op hun al dan niet seksueel actieve leven, met pesten en achterbaks geroddel tot gevolg. Opvallend is vooral dat enkel meisjes en vrouwen hierop kritiek krijgen, zelfs van andere vrouwen, terwijl mannen om dezelfde reden doorgaans complimenten krijgen van hun vrienden. Nochtans is seksualiteit niets om je over te schamen, integendeel.

Yay! Finally saw it! I’m Still waiting for March 31th 😂 so excited! So proud of my bay #selenagomez ! #13reasonswhy

Een bericht gedeeld door Thirteen Reasons Why (@13reasonswhys) op

13 Reasons Why mikt in essentie op een young adult publiek, maar is ook geschikt voor volwassenen. Je kan de serie nu bekijken op Netflix.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Lifestyle, Netflix, Serie, Thirteen reasons why, Tv.