Chocolade kerststronk van Aymeric Pinard
Voor zes personen:
Voor de biscuit:
- 5 eiwitten met 70 gram suiker voor de meringue
- 5 eidooiers
- 1 gram zout
- 50 gram suiker
- 90 gram bloem
- 2 gram bakpoeder
- 50 gram (plantaardige) olie
- 50 gram melk
Voor de chocoladeroom:
- 500 gram room
- 500 gram melk
- 12 eidooiers
- 100 gram suiker
- 500 gram geraspte chocolade van 60 – 70% puur
Bereiding:
Voor de romige chocolade:
- Verwarm de melk en de room in een pot;
- Meng de eierdooiers met de suiker in een aparte kom;
- Giet het warme vloeistof uit stap 1 bij de eidooiers en het suiker. Meng alles door elkaar;
- Verwarm het mengsel op zo’n 85°C om aan te dikken;
- Wanneer warm, voeg toe bij de geraspte chocolade en meng;
- Laat een nacht in de koelkast staan.
Voor de biscuit:
- Klop het eiwit los met 70 gram suiker om een meringue te verkrijgen. Zet vervolgens opzij;
- Klop de eidooiers op met 50 gram suiker, voeg de bloem, het zout en het bakpoeder toe. Dit moet goed schuimen;
- Voeg de twee bereidingen voorzichtig samen en voeg een melk- en oliemengsel toe.
- Verspreid het deeg op een antislipmat en bak gedurende 8 minuten op 180°C;
- Haal uit de oven, laat afkoelen en dek af met een doek om het vocht van het koekje te behouden.
Voor de kerststronk:
- Leg de biscuit op een plastic folie;
- Verdeel de chocoladeroom over de biscuit;
- Rol tot een blok ‘hout’ met huishoudfolie;
Versier vervolgens volgens uw wensen. Hier is het blok bedekt met chocoladepoeder en vervolgens geborsteld om dit natuurlijke boomstameffect te krijgen.
Dit recept werd gecreëerd door Aymeric Pinard, Chef-Patiserie bij het 2-sterrenrestaurant ‘La Côte d’Or’.
Vegan kerststronk met chocolade, clementines en kastanjes
Dit bericht bekijken op Instagram
Voor 8 personen:
- 325 g bloem
- 3,3 dl amandeldrink
- 190 g suiker
- 1,5 eetlepels ciderazijn
- 1 clementine (het sap)
- 240 g pure chocolade
- 3/4 zakje gedroogde gist
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 1 clementine (voor de versiering)
- 250 g kastanjecrème vanille
- ‘Sweet Bites’ hazelnut
- 240 g kokosroom
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de bloem, de gist, de suiker, voeg langzaamaan de amandeldrink en de ciderazijn toe en eindig met de olie. Klop op tot een homogeen mengsel. Stort dit deeg uit op een ondiepe, met bakpapier beklede bakplaat, die je een beetje ingeolied hebt.
- Zet in de oven en bak 12 min. Haal uit de oven en laat afkoelen. Maak twee propere handdoeken vochtig. Leg een handdoek onder de biscuit. Draai om en verwijder het bakpapier. Leg de andere handdoek bovenop de biscuit en laat de biscuit afkoelen tussen de 2 vochtige handdoeken.
- Maak intussen de ganache: smelt de chocolade in een pannetje. Klop de kokosroom op en en voeg er de gesmolten chocolade bij. Laat 1 u in de koelkast opstijven.
- Snijd de clementine à vif en daarna in fijne sneetjes.
- Maak nu de vulling: haal de bovenste handdoek weg en besprenkel de bovenkant van de biscuit met het sap van de clementine. Bestrijk dan met de kastanjecrème en de helft van de ganache.
- Rol de biscuit voorzichtig maar strak op, terwijl je de onderste handdoek stevig op de biscuit houdt. De biscuit mag niet scheuren.
- Bestrijk nu de buitenkant van de stronk met de andere helft van de ganache. Zet de stronk in de koelkast en laat minstens 1 u opstijven.
- Versier de kerststronk net voor het opdienen met de ‘Sweet Bites’ en met de schijfjes clementine.
Dit recept is afkomstig van Delhaize België.
Kerststronk met mokkaboterroom
Voor 6 personen:
- 190 g zelfrijzende bloem
- 6 eieren
- 190 g fijne suiker
- 150 g fijne suiker,
- 25 ml water,
- 1 ei,
- 3 eierdooiers,
- 250 g boter,
- 1 eetlepel oploskoffie,
- 1/2 eetlepel water
- 3 kleine chocolademacarons
- chocolade kerstfiguren
Bereiding:
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Maak een koud biscuitdeeg volgens het basisrecept (zie onder). Leg het deeg op de bakplaat en strijk het er gelijkmatig over uit.
- Bak in een voorverwarmde oven op 190 °C gedurende 20 à 25 minuten. Controleer met een naald of het deeg voldoende gebakken is. Ontvorm de biscuit en leg het op een koud werkblad. Snijd de harde randen van de biscuit.
- Maak eerst de suikersiroop voor de boterroom. Verwarm de suiker met water en laat inkoken tot siroop. Klop ondertussen de eierdooiers los met het ei.
- Voeg in een fijne straal al kloppend de suikersiroop bij de eieren. Snijd de malse boter in zessen. Klop drie stukken malse boter een voor een door de eieren.
- Los de oploskoffie op in 1/2 eetlepel water en klop dit door de boterroom.
- Klop er dan de andere drie stukken boter een voor een door.
- Besmeer met 2/3 van de boterroom. Rol de rolbiscuit weer op met de vulling ertussen. Snijd de zijkanten schuin. Leg deze op de stronk, ze worden de zijtakken van de stronk.
- Houd 2 eetlepels boterroom opzij en doe deze in een spuitzak met ongetande mond. Werk de buitenkant af met de rest van de boterroom. Maak er met de tanden van een vork strepen in. Spuit drie dotjes op de stronk. Leg op elk dotje een kleine macaron, dit zijn de paddenstoelen. Werk verder af met chocolade kerstfiguren en figuren van marsepein.
Uit: Ons Bakboek, Ferm, Uitgeverij Lannoo, € 29,99
Lees meer Marie Claire op: Feestelijk, simpel én gezond: dit recept is het ideale aperitiefhapje, Virtueel kerstfeest of niet: in deze kledingitems ben je zelf het feestje en Kerst 2020: met deze cadeaus help je mee aan een betere wereld.