Kan je iets doen tegen cellulitis? Expert: “Er bestaat geen mirakelingrediënt, maar sommige claims kloppen”
© Getty Images, Unsplash, MCB

Kan je iets doen tegen cellulitis? Expert: “Er bestaat geen mirakelingrediënt, maar sommige claims kloppen”

Leestijd: 3 min

Het is een verschijnsel waar naar schatting 90 procent van de vrouwen last van heeft: cellulitis, onderhuids vet dat zorgt voor kuiltjes en bobbeltjes op billen, dijen en bovenarmen. Elk jaar, wanneer de zomer nadert, wordt de cosmeticamarkt overspoeld met zogenaamde wonderproducten vol mooi klinkende ingrediënten en revolutionaire behandelingen die instantoplossingen bieden. Er is goed nieuws: sommige van de claims kloppen. Maar magische middeltjes om cellulitis te verminderen en te voorkomen bestaan niet.

/

“Consequent afslankingsproducten smeren helpt, maar je moet ook intensief masseren, op je voeding letten en regelmatig sporten”, zegt Jean-Christophe Choulot, R&D Director van Caudalie.

Uit onderzoek is gebleken dat crèmes het onderhuids probleem van cellulitis niet aanpakken. Wel kunnen ze de huid er gedurende een bepaalde periode egaler doen uitzien. Iets wat ze bij het Franse beautymerk Caudalie graag toegeven.

“Het doel van ons afslankingsgamma is niet om cellulitis te verwijderen. De producten helpen om een gladmakend effect van de huidtextuur te verkrijgen. We kunnen ook het vetvolume reduceren door de drainage te bevorderen. Cellulitis aanpakken lukt niet met cosmeticaproducten alleen. Je hebt een globaal afslankingsprogramma nodig om een sinaasappelhuid gladder te maken. En helaas, er bestaat geen mirakelingrediënt. Je hebt een combinatie van actieve stoffen nodig. Wij gebruiken ultradrainerende essentiële oliën – met o.a. citronella en jeneverbessen – die helpen om vetcellen te reduceren.”

Er zijn weinig overeenkomsten tussen de formules van de verschillende afslankingsproducten. Ieder merk heeft zijn eigen cocktail en steringrediënt en bepaalt hoe hoog de concentratie van een bestanddeel moet zijn. Zo werkt het Belgische Nannic – dat als slogan kiest voor Skin Care by Science – voor een Slim & Firm-treatment met quinoazaad; onderzoekers van Yves Rocher bedachten een formule met mangostan, Paula’s Choice focust op retinol en Clarins zweert bij kweepeer.

/

Een beetje extra hulp tegen cellulitis

Wanneer je afslankingsproducten combineert met massages, stimuleer je de effectiviteit ervan, beweert Choulot. “Bepaalde technieken zijn gericht op het verbeteren van de bloedcirculatie en het laten leeglopen van vetcellen. Een massage zal ook helpen om de actieve ingrediënten dieper te laten doordringen in de huid, te draineren en lymfe- en bloed vaten te activeren.”

Extra hulp inschakelen dus, zoals Naomi Campbell, voor ze de catwalk op moet. Het prerunwayritueel van het Britse topmodel bestaat uit een speciale bindweefselmassage. Die boekt ze bij L’Institut Olfa Perbal in Parijs. Perbal is gekend voor haar maderotherapie, een techniek met houten rollers die de Française oppikte tijdens een reis naar Colombia. Relaxen is niet aan de orde, de behandeling zou zelfs een beetje pijnlijk zijn. De rollers stimuleren de afvoer van vochtophopingen en de huid wordt aangezet tot vernieuwing met als resultaat minder cellulitis en een strakkere huid.

Dichter bij huis biedt Cinq Mondes in Brussel, de luxespa in het Zoniënwoud, verstevigende en drainerende verzorgingen geïnspireerd door Braziliaanse en Indiase tradities aan, met o.a. ontgiftende lichaamspakkingen met cafeïne en gember.

Ook een bindweefselbehandeling maar een pak futuristischer is iCoone, een technologische en wetenschappelijke innovatie, geïnspireerd op de bevindingen van professor Jean-Claude Guimberteau, specialist in reconstructieve chirurgie. In gerenommeerde centra als Sha Wellness Clinic in Alicante en Clinique La Prairie in Mont reux kennen ze de behandeling al een tijdje, in België werd ze enkele maanden geleden geïntroduceerd. De huid wordt gemasseerd door twee gemotoriseerde rollers die inwaartse, uitwaartse, voorwaartse en achterwaartse bewegingen maken en zowel de bovenste huidlaag als het dieper gelegen weefsel stimuleren. Deze mechanische bindweefselmassage voorziet de huid van zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de celstofwisseling verbetert. De aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur wordt in gang gezet. De bloedcirculatie en het lymfesysteem wordt gereactiveerd, vetophopingen geëlimineerd en lipolyse geactiveerd. Een krachtpatser in het verminderen van cellulitis, huidversteviging en contourverbetering dus.

/

No pain, no gain

Ongezonde voeding en weinig beweging spelen een rol bij het ontstaan van cellulitis. Meer sporten dus, en dat kan tegenwoordig op een aangename manier. Animo Studios, een boutique fitness in Brussel, lijkt meer op een boetiekhotel dan op een fitnessclub. Sporten doe je er in groep en in een designomgeving. Oprichters Alexandre de Vaucleroy en Antoine Derom willen sporten tot het nieuwe uitgaan bombarderen. Het groepsgevoel en de setting zijn bijna even belangrijk als de work-outs zelf.

“Sommige van onze lessen zijn zo ontworpen dat je niet het gevoel hebt dat je een vermoeiende inspanning levert”, zegt de Vaucleroy. “De Ride-training wordt zelfs omschreven als een party on a bike vanwege de uitgelaten feestsfeer en het gemeenschapsgevoel.”

Ook Flow on Yoga, waarbij je yogahoudingen uitoefent op de beats van opzwepende elektromuziek, is tegelijk dynamisch en speels. Wie wil proberen wat kilo’s kwijt te raken moet dat niet per se doen met een streng dieet.

“Diëten hoeft niet synoniem te staan met honger lijden, teleurstellingen en het beruchte jojo-effect”, zegt Amandine De Paepe van Nutrimedicine. Samen met collega Julie Van Weehaeghe toont de voedingsdeskundige aan hoe je goed, gezond en lekker kan eten en toch gewicht verliest. “Nutrimedicine biedt een gepersonaliseerde aanpak van voeding aan, op basis van diagnoses gesteld via bloedafnames en DNA-analyses. Gezonde eetgewoonten en pure, verse ingredienten vormen de basis van onze kuur. Patiënten krijgen aangepaste recepten en unieke voedingssupplementen. Tijdens de afvalfase – die een drietal weken duurt – focussen we op een koolhydraat-, suiker-, en vetarm dieet. Nadien, tijdens de stabilisatiefase, zijn we niet altijd even streng. Een glaasje wijn en een dame blanche mogen af en toe”, belooft De Paepe.

Lees ook: Cosmetische arts Bernadette Ibrahim verklapt haar beautygeheimen & De beste haarmaskers voor droog haar.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Cellulitis.