Julie Otjacques: “Ik laat me inspireren door vele vrouwen”
© Julie Otjacques

Julie Otjacques: “Ik laat me inspireren door vele vrouwen”

Door Nora Antonissen
Leestijd: 3 min

In teken van Internationale Vrouwendag interviewden wij Julie Otjacques, Head of Legal bij essent.be. Ze vertelt hoe het is om als vrouw in de energiesector te werken, zonder te vervallen in stereotypen. Een vrouw met meerdere petten, die vooral oog heeft voor leiderschap met veel aandacht voor het menselijke in alles.

Essent.be is niet het eerste bedrijf waar je voor werkt. Wat heb je hiervoor gedaan?

“Ik startte mijn loopbaan bij Fluxys en daarna werkte ik ook nog bij Sabena Technics. Ik houd ervan om te werken in technische en complexe omgevingen. Ondertussen werk ik tien jaar bij essent.be.”

Je bent begonnen als juriste, maar je bent ondertussen al ongeveer zes jaar hoofd van de juridische afdeling bij essent.be. Wat zijn jouw taken?

“Als juriste was ik verantwoordelijk voor alle dossiers in Wallonië en Brussel. Vervolgens kreeg ik de kans om hoofd van de juridische afdeling te worden. Dat omvat niet alleen het juridische aspect, maar ook het stuk ‘regulatory’, de operationele regels van de markt, een zeer technisch maar essentieel onderdeel voor onze sector. Ook ‘compliance’, ervoor zorgen dat wij werken in overeenstemming met de regelgeving, hoort daarbij. Het ‘data protection office’, waarbij we ervoor zorgen dat de data van het bedrijf, met ook alle gebruikersgegevens, in goede handen zijn, is mijn laatste ‘kindje’.” (lacht)

Heb je het gevoel dat er meer druk op je schouders ligt omdat je een vrouw bent? Hoe beleef je dat?

“Neen. Ik denk niet dat er van buitenaf meer druk op mij wordt gelegd omdat ik vrouw ben. De druk die ik ervaar komt vooral van mezelf. Ik wil altijd blijven groeien, mezelf ontwikkelen. En ik wil er zijn voor de mensen rondom mij: collega’s, familie…
Gelukkig heb ik tien fantastische collega’s naast mij. Ik houd ervan wanneer dingen bewegen, ik krijg energie van het jongleren met vier dingen tegelijk. ’s Avonds bereid ik me thuis zo goed mogelijk voor, zodat ik op de hoogte ben van de vergaderingen die de volgende dag gepland staan en van wat er van mij verwacht wordt. Ik sta graag ter beschikking van mijn collega’s, om hen te helpen en te inspireren.”

Gezien de sector waarin jij je begeeft kan ik me voorstellen dat je vooral mannelijke collega’s hebt. Welke voor- en nadelen zie jij in het feit dat je een vrouw bent?

“Dat is niet het geval, hoor! (lacht) Momenteel werken er zelfs meer vrouwen dan mannen bij essent.be. Ook in het managementteam is er een perfecte diversiteit, we zijn met drie vrouwen en drie mannen. Ik vind het een voordeel als je als vrouw jouw sterktes kan inzetten. Je vrouwelijke eigenschappen inzetten brengt uiteindelijk alleen maar voordelen, voor jezelf en voor het bedrijf.”

Ik veronderstel dat je sterk in je schoenen moet staan en voldoende doorzettingsvermogen nodig hebt om het zo ver te schoppen als vrouw in deze sector. Zit dat doorzettingsvermogen in de familie?

“Ik denk het wel. Wat het leven mij heeft geleerd, is om altijd weer te focussen op de essentie en daar altijd voor te blijven vechten. En het zijn precies mijn kinderen die me dat hebben doen inzien. Ik probeer het doorzettingsvermogen ook aan mijn kinderen mee te geven. Zonder hen de les te spellen, maar door hen wortels én vleugels te geven. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik wil hen het best mogelijke kader bieden om zichzelf te ontplooien en het beste van zichzelf te geven.”

Uit de informatie die ik verkregen heb merk ik dat je grootvader heel belangrijk voor je is geweest. Kan je daar wat meer over vertellen?

“Ik heb mijn grootvader altijd bewonderd om wat hij allemaal bereikt heeft. Hij was autodidact, doordat hij door de oorlog zijn studies niet heeft kunnen afmaken. Zo ben ik gaan geloven in de mens. Ik geloof dat mensen hun grenzen kunnen overschrijden én toch zichzelf blijven. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet terugdenk aan de levenslessen en waarden die hij me tijdens mijn jeugd heeft meegegeven: de kunst om te luisteren, te leren en jezelf te blijven. Voor mij is alles een bron van inspiratie. Ik hecht graag belang aan wat mij omringt, en vooral aan de mensen om me heen. Iedereen heeft wel iets waarmee hij kan bijdragen op het werk, iedereen heeft iets in zich dat mij inspireert.”

Wat wil je nog bereiken in de toekomst? 

 “Ik heb nog veel dromen, en ik ben ervan overtuigd dat ik er een aantal zal kunnen realiseren. Ik wil in ieder geval nog verder kunnen groeien in België, maar ook met mijn collega’s uit onze groene internationale innogy-groep, en samen met hen onze grootschalige datastrategie bepalen. Er komen nieuwe Europese richtlijnen rond gegevensbescherming aan. Die zie ik als een prachtige kans voor ons als bedrijf om het vertrouwen van onze klanten te versterken. Het draait niet ‘gewoon’ om het respecteren van de wet, maar het gaat om het ontwikkelen van een echte datacultuur samen met onze klanten en medewerkers. Ik stop er al mijn energie in!”

Wie is jouw vrouwelijk voorbeeld?

 “Ik laat me inspireren door vele vrouwen, vooral zij die hun vrouwelijke eigenschappen als sterktes inzetten, wat ook hun functie of plek in de hiërarchie is.”

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Internationale Vrouwendag, Julie otjacques.