Jill Biden, de nieuwe first lady van de VS en een vrouw met een stem
© Getty Images

Jill Biden, de nieuwe first lady van de VS en een vrouw met een stem

Door Alexandre Duyk
Leestijd: 1 min

Tot hiertoe was Jill Biden vooral de wat discrete echtgenote van de Democratische presidentskandidaat. Maar deze lerares Engels is een strijdbare en geëngageerde influential. Ze kan weleens de first lady worden waar Amerika op zit te wachten. 

/

In hun relatie speelt zijn vrouw een zodanig grote rol, dat de volgende president van de Verenigde Staten zich vaak aan het publiek voorstelt als ‘de man van Jill Biden’. Sinds hun huwelijk in 1977 vormen De Bidens meer dan een stel. “Als Joe Biden verkozen wordt, kiezen de Amerikanen naast een president ook voor zijn belangrijkste raadsvrouw”, legde Katherine Jellison, professor politieke wetenschappen aan de universiteit van Ohio, uit aan Marie Claire nog voor de Bidens daadwerkelijk verkozen werden.

“Je kan er vanuit gaan dat zij die rol volledig op zich zal nemen. In tegenstelling tot Melania Trump, die erg introvert is en pas sinds 2016 met de verkiezing van haar man een publiek persoon is geworden. Jill Biden is veel beter voorbereid op toch een van de meest zichtbare en besproken functies ter wereld. Ze zal eerder in de voetsporen treden van Michelle Obama.”

Win McNamee/Getty Images

/

Maar wie is die elegante en sportieve vrouw van 69? In de eerste plaats is ze een intellectueel. Jill Biden, geboren als Jacobs, is opgegroeid in Philadelphia. Afgestudeerd aan de universiteit van Delaware werd ze leerkracht Engels, maar na haar ontmoeting met Biden en de geboorte van hun dochter Ashley ging ze in 1981 weer studeren. In 2007 behaalde ze een doctoraat in de Opvoedingswetenschappen en liet zich registreren als Dr. Jill Jacobs-Biden, of Dr. B. voor haar studenten.

Meer weten over de nieuwe first lady van de VS? Koop dan nu het novembernummer van Marie Claire waarin je alles ontdekt over Jill Biden. 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Biden, Politiek, Verenigde Staten.