Is alcoholgel slecht voor je juwelen?
© Chanel

Is alcoholgel slecht voor je juwelen?

Door Alexandra Pizzuto
Leestijd: 3 min

Alcoholgel is tijdens de pandemie een constante in ons dagelijks leven. Het doodt ziektekiemen en bacteriën, maar wat doet het met onze juwelen? Want deze krijgen ook hun dagelijkse dosis chemicaliën te verduren elke keer als je je handen ontsmet. Kan alcoholgel juwelen beschadigen? Hieronder een antwoord op al je vragen.

1/7

Onze handen ontsmetten met alcoholgel is in de afgelopen 12 maanden een reflex geworden. Dat is niet zonder reden. Het ontsmettingsproduct bestaat voor 60% tot 95% uit alcohol, afhankelijk van het merk. Het staat dan ook bekend als een geduchte vernietiger van bacteriën en andere virusdragende ziektekiemen.

Alcoholgel is zonder twijfel een onmisbaar product, maar de bijtende werking ervan kan schadelijk zijn voor onze handen én juwelen. Onze handen minder ontsmetten is uiteraard uitgesloten. Onze gezondheid is nog altijd belangrijker dan de lange levensduur van juwelen. Maar een verduidelijking en afweging van de risico’s die alcoholgel inhoudt voor onze ringen, kan toch handig zijn.

2/7

Alcoholgel: actieve bestanddelen die de glans van juwelen dof maken

Laten we eerst eens kijken naar de samenstelling van de befaamde gel. De meeste alcoholgels zijn een mix van  ontsmettende ingrediënten. Verder combineren ze water, glycerine en een synthetisch parfum met ethyl-alcohol of isopropyl, die de giftige micro-organismen vernietigt.

Sommige gels vervangen de alcohol door een antibacterieel middel, triclosan, en mengen dit met een antisepticum zoals povidon-jodium en een ontsmettingsmiddel op basis van chloor. Dit heeft een even doeltreffende anti-virale werking. En al zullen deze producten in beide gevallen je ringen intrinsiek niet beschadigen, op lange termijn kunnen ze bijdragen tot een doffere glans.

Lees ook: Het Belgische JEAN streeft naar zelfliefde met nieuwe juwelencollectie

3/7

Het effect van alcoholgel op witgoud, het meest kwetsbare metaal

“Langdurige blootstelling aan alcoholgel kan de glans van sommige metalen dof maken”, vertelt edelsteenkundige Lorraine Brantner aan Better Home magazine. Volgens de juwelendeskundige hangt dit meer af van het soort metaal van de ring. Sommige metalen zijn gevoeliger voor de bijtende effecten van de antibacteriële gel dan andere.

“Het meest problematisch is wanneer je ring van witgoud is. Dit metaal is vaak gecoat met rhodium, een glanzend wit metaal dat geleidelijk geel kan worden wanneer het herhaaldelijk aan alcohol wordt blootgesteld. De bevestigingsmiddelen die diamanten en edelstenen aan een ring vastmaken, kunnen ook verzwakken”, voegt Brantner eraan toe.

4/7

Goud en zilver: breekbare maar veerkrachtige metalen

Geel of rosé goud vergulde juwelen hebben niets te vrezen van alcoholgel. Een opknapbeurt kan op lange termijn wel eens nodig zijn om de glans te herstellen. “Terwijl geel-gouden juwelen gewoonlijk na zes maanden verdoffen, zal het gebruik van alcoholgel een opfrisbeurt al nodig maken na twee of drie maanden”, waarschuwt Gina Nam, oprichtster van het juwelenmerk Amyo, in Brides magazine.

Voor zilveren sieraden kunnen alcoholvrije gels schadelijk zijn. De chloor in alcoholgel tast de natuurlijke glans van de juwelen en de zuiverheid van het metaal aan. Fantasiejuwelen die alleen maar de goud- of zilverkleurig zijn, lopen het risico te oxideren, te roesten en hun kleur te verliezen.

Lees ook: Holiday Shopping: De allermooiste juwelen om te geven en te krijgen

5/7

Resistente diamanten

Hoe zit het met de edelstenen die onze ringen sieren? Het hangt allemaal af van de steen in kwestie. Poreuze stenen zoals parels, lapis lazuli, turkoois en opalen zijn kwetsbaarder voor blootstelling aan chemicaliën zoals die in hydroalcoholische gel.

Diamanten daarentegen zijn bestand tegen dit soort agressieve stoffen. “Ze zullen niet blijvend beschadigd zijn”, zegt Lorraine Brantiner. Het antivirusproduct kan echter een residu achterlaten dat de schittering kan aantasten, maar een eenvoudige professionele reiniging bij de juwelier kan dit verhelpen.

6/7

Hoe zit het met fantasiejuwelen?

Alcoholgel is geen vriend van fantasiejuwelen. Door de afbrekende middelen, kan het juweel snel oxideren en roesten. Als je juweel niet van een edelmetaal gemaakt is, kan je het beter uitdoen voordat je je handen ontsmet.

Lees ook: Belgisch juwelenmerk BAUNAT opent showroom in Londen

7/7

De meeste deskundigen raden aan sowieso al je juwelen, ongeacht het metaal, uit te doen voordat je alcoholgel gebruikt. Ze raden ook aan de juwelen te wassen met antibacteriële zeep en water gedurende ten minste 30 seconden. Covid-19 of niet, het is altijd belangrijk je juwelen regelmatig schoon te maken. Anders kunnen ze een waar nest van ziektekiemen en bacteriën worden.

Nog een tip is om een zeep te gebruiken die geen residu achterlaat. Gebruik een kleine tandenborstel zodat ook het vuil in de kleinste hoekjes loskomt. Blijf op regelmatige basis bij een juwelier langsgaan voor een routinereiniging zodat je juweel terug schittert en glanst alsof hij nieuw is.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Alcoholgel, Juwelen.