Interview met curvy topmodel Danielle van Grondelle: “Laten we diversiteit vieren, dat is belangrijk!”
© Hunkemöller

Interview met curvy topmodel Danielle van Grondelle: “Laten we diversiteit vieren, dat is belangrijk!”

Door Léonie Van de Vliet
Leestijd: 4 min

De nieuwe collectie van Hunkemöller's Celebrating Beauty campagne ligt sinds kort in de winkels. Het gezicht hiervan is Nederlands topmodel Danielle van Grondelle. Als eerste curvy model schittert zij in een campagne van het lingeriemerk. Danielle staat volledig voor body positivity en steekt dit niet onder stoelen of banken.

Hoe ervaart een curvy model de huidige modewereld? Wij vroegen het haar!

/

Curvy and proud

In de AFAS live concertzaal te Amsterdam worden we uitgenodigd om de fashion show van Hunkemöller bij te wonen. Diversiteit staat centraal en dat zien we ook op de runway. Verschillende modellen, die elk stralen op hun eigen manier, showen in stijlvolle tred de nieuwe lingeriecollectie van de Celebrating Beauty campagne. Voor de show krijgen we de kans om de ster van de avond, Danielle van Grondelle, te interviewen. In een ontspannen sfeer en vergezeld door zowel moeder als grootmoeder ontvangt Danielle ons in haar loge.

Danielle, hoe voelt het om als eerste curvy model het gezicht te zijn van zo’n grote Hunkemöller campagne?

Dat voelt heel goed. Ik ben enorm trots, dankbaar en super blij. Zelf krijg ik ook zoveel mooie reacties. Ik hoop alvast op nog meer mooie samenwerkingen met Hunkemöller.

Hoe ben je in de modewereld terechtgekomen?

Toen ik 14 jaar was, werd ik gescout als regulier model. Ik had toen heupmaat 95, wat eigenlijk onder de 90 moest geraken. Zelfs na veel diëten lukte dit maar niet. Hierdoor werd ik bij de specials geplaatst, een categorie voor modellen die iets korter, langer, … dan ‘normaal’ zijn. Op een gegeven moment kreeg ik dan een opdracht waarbij de styliste me vertelde dat ik perfect zou zijn als plus-size model, maar… dan moest ik wel nog wat bijkomen. Plus-size? Curvy? Ik had daar toen nog nooit van gehoord. Alleszins, die styliste heeft mijn leven veranderd.  Dankzij haar ben ik toen bij mijn eerste agent terechtgekomen.

Ik ben zo blij dat ik nu én dit werk kan doen én mijn natuurlijke maat heb. Vanaf mijn 14 jaar ben ik heel natuurlijk naar maatje 42 toe gegroeid en dat kan ik nu gewoon behouden. Het voelt ook zo goed om met deze maat een rolmodel te kunnen zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hunkemöller (@hunkemoller) op

/

Celebrating beauty

Er wordt vooral over jou gesproken als ‘curvy’ topmodel. Verkies je die term boven ‘plus-size’?

Nee hoor! Mij maakt het niet uit hoe je het beestje noemt, ik ben sowieso een trots model. Misschien zeg ik zelf onbewust meer dat ik een curvy model ben… Ik begrijp wel dat het voor jonge meisjes misschien niet heel gezond is om een lichaam met maat 42 te zien dat ‘plus-size’ genoemd wordt. Maar kijk, wij zijn plus-size in de modewereld. In de gewone wereld kan ik ook gewoon kleren kopen in elke winkel.

Je bent dus trots op wie je bent en daarmee ook een grote voorstander van body positivity. Wat betekent dit juist voor jou?

Wat ik heel erg belangrijk vind, is dat je een natuurlijke, gezonde maat hebt. Wat dat dan ook is! Voor mij is dat nu maat 42, voor iemand anders is dat maat 34. Wees gewoon gelukkig met jezelf en ga niet in extremen. Ja, het kan misschien beter, maar het kan ook zoveel slechter!
Je wil op je 80 jaar niet terugkijken en denken: ‘Wat was ik een lekker ding! Waarom deed ik die bikini’s en die mooie strakke jurken niet aan?’. We maken ons zo druk als vrouwen en dat vind ik zonde.

Hoop je dan andere vrouwen te inspireren?

Ja, zeker weten! Dat vind ik het mooiste cadeau dat m’n werk mij geeft. Ik hoop ook echt dat zo’n Hunkemöller campagne nog meer barrières doorbreekt voor alle vrouwen die na ons komen. Laten we gewoon diversiteit vieren, dat is belangrijk!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Danielle van Grondelle (@daniellevangrondellemodel) op

/

Be positive!

Ben je altijd zo positief of heb je zelf wel eens dagen waarop je zelfbeeld wat minder is? 

Natuurlijk heb je soms zo’n dag, maar eigenlijk ben ik over het algemeen heel blij met wie ik ben. Ik voel me gewoon goed in mijn vel en ben geen onzeker persoon. Hunkemöller vroeg me onlangs in hun podcast hoe ik vroeger was. Ik dacht toen dat ik een te groot voorhoofd had en huilend kwam ik thuis! Nu weet ik ook dat dit helemaal niet zo is, maar ik was toen jong en toch wel onzeker.
Nu ben ik vooral heel blij met wie ik ben. Mijn ouders hebben me ook een goede basis meegegeven. Ze vertellen me steeds dat ik goed ben zoals ik ben. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Als ze daar op een andere manier mee waren omgegaan, had ik het misschien wel moeilijker gehad. Want de modewereld is best hard, maar door die goede basis kan ik dat allemaal aan.

Heb je nog tips voor andere vrouwen die zich soms wat minder goed in hun vel voelen?

Wees niet te kritisch. Focus op de pluspunten en kijk niet te veel naar je minpunten, het leven is te kort. Omring je met fijne mensen, mediteer even als je wakker bent of schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dat zijn mijn tips!
/

“What’s meant for you can’t miss you”

Je bent ook een grote fan van quotes. Weet je nog een leuke quote om andere vrouwen te inspireren? 

Mijn lievelingsquote is “what’s meant for you can’t miss you”. Wat voor jou bedoeld is, kan je nooit laten schieten. Je hoeft je daar ook nooit druk om te maken. Ik laat het altijd gewoon los! Vergelijk het met een hoopje zand in je hand. Als je gaat knijpen, dan loopt het tussen je vingers door. Als je het gewoon laat liggen, dan blijft het intact.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Danielle van Grondelle (@daniellevangrondellemodel) op

Marie Claire Stagiaire De artikels van >