Het Instagramaccount dat de strijd aangaat met body shaming
© Instagram @any.body_co

Het Instagramaccount dat de strijd aangaat met body shaming

Door Malvine Sevrin, bewerking Emma Verbeke en Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 1 min

Instagramaccount any.body_co, gecreëerd door twee Australische modellen, gaat de strijd aan met vooroordelen over het uiterlijk van de vrouw. Elk lichaam is mooi, vinden Georgia en Katie, en dus poseren ze zonder blikken of blozen in bikini, de één in een maat 34, de ander in een 44. Een anti-bodyshaming account dat je zeker moet volgen!

Van #BodyShaming…

Alles begon toen twee vriendinnen, Georgia Gibs en Katie Wasley, een foto deelden op Instagram. De twee knappe blondines zijn beiden model, maar hebben wel een compleet verschillende lichaamsbouw: Georgia is ultraslank terwijl Katie als plus size model haar brood verdient. Een verschil dat voor die ene foto nooit een probleem was.

Strong and not just physically. #LoveAnyBODY #Strongwomen #SelfLove @chrismohen

A post shared by Any BODY (@any.body_co) on

Toen Georgia de foto plaatste op Instagram, kreeg ze bakken kritiek over zich heen. Men beschuldigde haar dat ze wou pronken met haar lichaam tegenover dat van haar vriendin, sommigen beweerden zelfs dat ze de foto had bewerkt om haar taille nog smaller te laten lijken. “Je hebt jezelf gefotoshopt om er slanker uit te zien, en je vriendin nog zwaarder. Wat voor vriendin ben jij?” Typische body shaming commentaren (een nieuwe trend op sociale media waarbij mensen voortdurend kritiek krijgen op hun uiterlijk, nvdr).

De twee vriendinnen werden echt verdrietig van de reacties. “Het choqueert me dat een simpele foto van twee personen viraal kan gaan door hun lichaamsbouw”, stelt Georgia. “Het is een van de commentaren die me het meest pijn deed, want Kate is mijn beste vriendin. Waarom zou ik dat doen?”.

Dinner dates ✨ @georgiagibbs_ @katewas_ #LoveAnyBODY

A post shared by Any BODY (@any.body_co) on

…naar #BodyPositive

Na deze commentaren besloten de twee Australische modellen om verstandig te reageren op de haters en creëerden samen ze het account @any.body_co om de strijd aan te binden met body shaming.

Met de foto’s die ze delen, zetten ze hun verschillen in de verf, maar dan wel op een positieve manier. Ook werden ze lid van de beweging Body Positive, die tot doel heeft iedereen te laten houden van zichzelf zoals hij of zij is.

“Een lichaam is gewoon een lichaam. Wat echt telt, is twee heel verschillende personen naast elkaar zien die elk een perfect lichaam hebben, dat ze volledig accepteren en dat volledig normaal is. We zijn elke dag samen en we houden van elkaar om wie we zijn, en dat is zoveel meer dan ons uiterlijk. Maat 34 of 44, dat maakt ons helemaal niets uit!”

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Bodypositive, Bodyshaming, Instagram.