Instagram lanceert controle tool die meet hoeveel tijd je op social media doorbrengt
© Tofros - Pexels

Instagram lanceert controle tool die meet hoeveel tijd je op social media doorbrengt

Door Elien Renson  & Alexandra Goffart
Leestijd: 1 min

Oh, Instagram. Een bron van inspiratie, leuke adresjes, "picture perfect"-foto's en ga zo maar door. Zonder je het beseft, spendeer je heel wat uren (!) op dit verslavende platform. Ook Instagram zelf is op de hoogte van zijn populariteit en kwam daarom zelf op de proppen met een tool waarmee je je online tijdsverbruik kan nagaan. Handig!

Een kort scenario van hoe we Instagram gebruiken: niets beter dan opstaan en je feed doorscrollen. Daarna moeten ook de stories eraan geloven. Je moét toch weten wat iedereen de avond daarvoor heeft gedaan of waar ze naartoe zijn geweest?! Doorheen de dag klikken we onbewust de app nog een aantal keer open om gretig hartjes te schenken aan de vele influencers die we volgen. Voor het slapengaan is het tijd voor de laatste ‘ronde’ op Instagram. Tel al deze minuten op, en je zal zelf schrikken van de hoeveelheid tijd.

Iedereen aan de smartphone

Om het probleem -want ja, dat is uiteindelijk wat het is- te verhelpen, hebben zowel Facebook als Instagram een controle tool geïntroduceerd die je helpt om je tijd beter te beheren. Men introduceert hiervoor 3 handige tools: een activiteitendashboard waarbij je gebruik wordt weergegeven, een dagelijkse herinnering door middel van een zelf ingesteld alarm en het uitschakelen of dempen van de push-notificaties. Waar kan je dit vinden? Bij Instagram ga je vanuit het instellingscentrum naar “Uw activiteit”. Bij Facebook: “Tijd doorgebracht op Facebook”.

controle tool Instagram

controle tool Facebook

News Room – Facebook

 

“We willen dat de tijd die mensen op Facebook en Instagram doorbrengen opzettelijk, positief en inspirerend is. Het is onze wens dat deze tools mensen meer controle geven over de tijd die ze doorbrengen op onze platforms en ook dat deze updates de dialoog tussen ouders en tieners bevorderen, over de online gewoonten die goed voor hen zijn.” Verklaart Facebook over deze nieuwe updates.

Op deze manier zijn de beide platforms gebaseerd op een lichtere en meer menselijke levensstijl: “Time Well Spent” (vrij vertaald: “De Goed Besteedde Tijd”). Tristan Harris is een voormalig Google-ingenieur. Hij pleit voor een technologie die de verslaving beperkt en minder afstotend en dominant werkt. Hiermee gaat hij in tegen hetgeen wat de Silicon Valley-bedrijven willen. Wij kunnen alvast niet wachten op het moment dat ze deze tool zullen uitbrengen. 

 

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook: Loont het de moeite om om influencer te worden op Instagram? en Dit is het meest gehypete strand van Europa 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Plezier, Socio.