Kasjmier, een wonderbaarlijk breisel met een tijdloze aantrekkingskracht, dankt zijn faam aan zijn onnavolgbare elegantie, gekoppeld aan zijn uitstekende thermoregulerende kwaliteiten. Het biedt warmte en comfort als het koud is buiten, maar laat de huid tegelijk ademen zodat je nooit zweet als een rund. Daarom zijn kledingitems van kasjmier ideaal om te dragen in zowel winter als zomer.
En hoewel kasjmier de reputatie heeft fragiel te zijn, is het toch gemakkelijk te onderhouden. Op voorwaarde dat je de juiste instructies volgt.
Lees ook: West-Vlaamse Stephanie D’heygere ontwerpt juwelen voor Jean Paul Gaultier
Kasjmier, een zeldzaam en natuurlijk breisel
Kasjmier is ontstaan op de hoogvlakten van de Himalaya en Binnen-Mongolië en dankt zijn naam aan de de Noord-Indiase Kasjmirvallei die als eerste het weven ervan ontwikkelde. Niet ver hiervandaan oogsten ze de kostbare vezel nog steeds van geiten waarvan de wol even fijn als bestendig, en even warm als isolerend is.
Het is een uitzonderlijk materiaal, maar ook uiterst zeldzaam, want volgens kasjmierspecialist Eric Bompard zijn er tussen 2 en 6 geiten nodig om een kasjmiertrui te maken, waarbij elk dier slechts 100 gram bruikbare vezel per jaar produceert.
Van nature is kasjmier beschikbaar in drie ruwe kleuren (grijs, bruin en wit), waarna het geverfd wordt volgens de wensen van merken en ontwerpers, die het gebruiken om zachte truien of luxueuze jassen te maken.
Lees ook: De Belgische modemerken waar celebrities fan van zijn.
Hoe verzorg je kasjmier?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is kasjmier een vezel die van water houdt… en het nodig heeft, vooral om zijn bekende zachtheid en soepelheid te behouden, en om pilling op truien of vesten te vermijden.
Volgens kasjmierspecialisten is het daarom van essentieel belang om kasjmieren kledingstukken in water te wassen nadat zij twee of drie keer gedragen zijn, tenzij het onderhoudsetiket anders vermeldt. En hoewel sommige kenners zweren bij handwas, raden de meeste merken aan om ze gewoon in de machine te stoppen op een koud programma met een dosis speciaal wolwasmiddel – of een product dat speciaal voor kasjmier gebreide kledingstukken dient.
Voeg in ieder geval nooit ofte nooit wasverzachter toe. En was het altijd binnenstebuiten, en liefst in een kussensloop om de stof te beschermen. Na het wassen, knijp je het zacht – of liefst niet – uit om vervilting van de vezel te voorkomen. Leg het vervolgens om te drogen plat op een badhanddoek, uit de buurt van warmte en licht. Hang het ook niet aan een kapstok, want dan verliest het zijn vorm. Uiteraard is het gebruik van een droogkast ten strengste verboden.
Ten slotte kan je kasjmieren kledingstukken (zacht) strijken, al gebruik je beter een stomer.
Hoe kan je kasjmier best bewaren?
Het is belangrijk om kledingitems van kasjmier niet te vaak achter elkaar te dragen. De vezel heeft namelijk tijd nodig om te ‘rusten’. Er zijn speciale kasjmierborstels te koop om pilling tegen te gaan en ze er fris te laten uitzien.
Bewaar kasjmier altijd opgevouwen – nooit op een kapstok – in je garderobe, in een droge en luchtige omgeving, uit het zonlicht, en behandel ze vooral tegen motten, want deze insecten zijn bijzonder dol op de ultrafijne breisels.
Shop hieronder 10 mooie kasjmieren stuks in alle prijscategorieën.