Hoe genderstereotypen beroepsverwachtingen voor kinderen blijven vormen
© Getty Images

Hoe genderstereotypen beroepsverwachtingen voor kinderen blijven vormen

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Uit een nieuw onderzoek van LEGO blijkt dat ouders voor hun dochters een ander beroep in gedachten hebben dan voor hun zonen. Om genderstereotypen en taboes rond vrouwelijke rolmodellen te doorbreken, lanceert de Deense speelgoedfabrikant de Get ready for girls campagne.

Anno 2022 vinden drie op de vijf Belgen dat er nu eenmaal beroepen zijn waarvoor mannen beter geschikt zijn dan vrouwen, en omgekeerd. Daarnaast gelooft 1 op 3 dat vrouwen van nature minder ambitieus zijn op professioneel vlak dan mannen. Genderstereotypen zijn de wereld nog niet uit en daar wil LEGO verandering in brengen. Met een open brief, die werd onderschreven door verschillende Belgische vrouwelijke rolmodellen, kaart de speelgoedfabrikant gendergelijkheid aan.

/

Genderverschillen

De genderverschillen op gebied van beroepskeuze starten al van kinds af aan. Op de vraag wat hun droomberoep als kind was, antwoorden de ondervraagden afhankelijk van hun geslacht heel verdeeld. Zo waren er verschillende antwoorden op de vraag: Wat was je droomberoep als kind? Als er vandaag gevraagd wordt of ze hun droomberoep ook effectief uitoefenen, zegt meer dan een kwart ja of doen ze iets gelijkaardigs.

Yanina Wickmayer zet zich in voor de Get ready for girls campagne: “Toen ik een klein meisje was van 9 jaar heb ik mijn droom kunnen waarmaken. Vandaag sta ik aan de top van de tenniswereld. Vrouwen en meisjes zijn misschien emotioneler en zorgzaam van nature, maar vergeet niet dat we ook ambities hebben. Laat je door de genderstereotypen in onze maatschappij niet tegenhouden om je dromen waar te maken en in jezelf te geloven”, aldus de Belgische tennisspeelster.

Lees ook: Van stress naar burn-out: zo herken je emotionele uitputting

/

Stereotypen vormen de droom van ouders

Als ouder wil je natuurlijk steeds het beste voor je kind en daar hoort een goede job zeker bij. Ouders vormen dan ook zelf een beeld van de beroepssector die ze verkiezen waarin hun zoon of dochter actief is. In de top 3 voor jongens staat wetenschap (24%), ICT (22%) of sport (12%). Voor een dochter wordt er vaak gehoopt op genees- of verpleegkunde (43%), onderwijs (27%), dierenzorg (10%) of geestelijke gezondheidszorg zoals psychologie (16%).

Dat komt omdat ongeveer 7 op 10 Belgen vinden dat mannen en vrouwen beschikken over specifieke professionele vaardigheden. Bij mannen zijn dit leidinggevende vaardigheden, resultaatgerichtheid en gedrevenheid. Vrouwen krijgen inlevingsvermogen, behulpzaamheid en georganiseerd zijn toegeschreven als meest uitgesproken professionele eigenschappen.

Lees meer over genderongelijkheid en stereotypen?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >