“Het blijft een moeilijk bespreekbaar onderwerp”, legde Erika Frans, expert seksueel grensoverschrijdend gedrag van Sensoa, uit tijdens een online persconferentie. “En als het niet bespreekbaar is, kan het ook niet worden aangepakt en blijven mensen met incidenten en ervaringen rondlopen.”
Lees ook: Wat is seksueel overschrijdend gedrag eigenlijk?
Grensoverschrijdend gedrag blijft een probleem, stelt Sensoa. Een op de vijf vrouwen had al seks tegen haar wil of werd gedwongen om seksuele handelingen te stellen. Bij mannen is dat een op de zestien. Inclusief ongewenst zoenen en seksuele aanrakingen tegen de wil is dat de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen.
Vlaggensysteem
Sensoa werkt al een aantal jaar met een vlaggensysteem voor seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen en jongeren. Op vraag van professionals in de zorgsector breidde Sensoa het systeem uit naar situaties tussen volwassenen. Het kan volgens Frans dienen in de zorgsector, maar ook daarbuiten.
In vijftig kaarten met tekeningen schetst Sensoa situaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via een beoordeling op basis van zes basiscriteria wordt er een vlag bij gezet: groen voor aanvaardbaar gedrag, oranje voor licht grensoverschrijdend, rood voor ernstig grensoverschrijdend en zwart voor zeer ernstig grensoverschrijdend gedrag. Een leidinggevende die pas een project wil goedkeuren als de vrouw met hem naar bed wil, krijgt bijvoorbeeld een rode vlag. Een geheime intieme relatie tussen een medewerker en mannelijke deelnemer, krijgt een gele vlag.
Lees ook: Website ‘Everybody is invited’ verzamelt getuigenissen van seksueel misbruik op school.
Sensoa geeft telkens suggesties over hoe een incident te bespreken met betrokkenen. De kaarten kunnen ook helpen om een preventiebeleid uit te werken. Je ontdekt ze allemaal hier.