Het verhaal achter de Iraanse studente die zich uitkleedde uit protest
© X

Het verhaal achter de Iraanse studente die zich uitkleedde uit protest

Door Arianna Galati
Leestijd: 2 min

Na de dood van Mahsa Amini in september 2022 zijn de protesten in Iran, vaak geleid door vrouwen, alleen maar heviger geworden. Een filmpje van een Iraanse studente die op de campus van de Islamitische Azad Universiteit van Teheran haar kleren uittrok uit protest, ging de wereld rond. Het zou gaan om Ahoo Daryaei. Zij kleedde zich tot op haar ondergoed uit als verzet tegen de strenge kledingvoorschriften van het land, waarna ze met geweld werd gearresteerd.

Nu heerst er echter bezorgdheid over wat er is gebeurd met Daryaei. Sinds haar arrestatie ontbreekt immers elk spoor van haar.

Wat gebeurde er op 2 november op de campus van de universiteit Azad in Teheran?

Op 2 november verscheen er een video op sociale media die snel viraal ging. In de video, opgenomen op de universiteit Azad in Teheran, is een studente in een paarse bralette en gestreepte slip te zien, zittend op een trap terwijl ze discussieert met een veiligheidsbeambte. Ze staat op en loopt vervolgens weg, met ontblote voeten en haar loshangende haar, terwijl ze iets naar de lucht roept.

Studenten filmen haar vanuit verschillende hoeken, en beelden van haar moedige actie gaan de wereld rond. Volgens de universiteitsstudenten zou het gaan om Ahoo Daryaei. De video toont hoe een auto stopt, mannen uitstappen en de studente hardhandig meenemen.

Waar is de Iraanse studente Ahoo Daryaei nu?

Na haar verdwijning blijft het verhaal complex. Eerste berichten via Telegram-kanalen van de studenten en bronnen zoals Reuters melden dat de discussie met de veiligheidsbeambte begon omdat ze haar hijab niet volgens de regels droeg. Wat er nu precies gebeurde in de aanloop naar haar ultieme daad van verzet blijft onduidelijk. Maar de afloop is schrijnend: ze wordt meegenomen, en er is sindsdien niets meer van haar vernomen. Volgens studentenassociaties op Telegram zou ze mishandeld zijn tijdens haar arrestatie. Een woordvoerder van de universiteit noemt haar daad “onfatsoenlijk”, aldus Iran International, en bevestigt dat ze in hechtenis is genomen.

Wat beweert het Iraanse regime?

Het enige officiële bericht uit Iran beweert dat Ahoo Daryaei geestelijke gezondheidsproblemen zou hebben, bevestigd door een man die zich als haar echtgenoot voordeed. Volgens een universiteitsgerelateerd blad is ze op bevel van de inlichtingendienst naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht, een veelgebruikte tactiek van het regime om dissidenten te discrediteren. De internationale gemeenschap, waaronder Amnesty, oefent druk uit voor een onafhankelijke en eerlijke rapportage over haar welzijn.

“De autoriteiten moeten haar beschermen tegen mishandeling en toestaan dat ze contact heeft met haar familie en een advocaat”, schrijft Amnesty Iran. Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi, al 14 jaar gevangene van het regime, noemt het lichaam van Ahoo Daryaei een symbool van “rebellie, woede en verzet” en pleit voor het beëindigen van het geweld tegen Iraanse vrouwen. Mai Sato, VN-vertegenwoordiger voor mensenrechten in Iran, houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Marie Claire Italië.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Iran, Protest, Vrouwenrechten.