Marie Claire interviewt ambitieuze tweeling achter Belgische denimlabel Façon Jacmin
© Pers

Marie Claire interviewt ambitieuze tweeling achter Belgische denimlabel Façon Jacmin

Door Lieselot Coppens
Leestijd: 2 min

Het Belgische label Façon Jacmin creëert eigenwijze collecties met denim uit Japan. Twee jaar geleden besloten de tweelingzussen Alexandra en Ségolène Jacmin hun krachten te bundelen en richtten ze hun inmiddels gekende denimlabel op. Nu is het tijd voor een nieuw project: hun eigen studio in de Kammenstraat te Antwerpen.

Ter gelegenheid van de nieuwe studio maakte Ségolène Jacmin even tijd vrij voor een babbeltje met Marie Claire. Lees hieronder alles over het ontstaan van Façon Jacmin, haar liefde voor Japanse denim en bovenal, hun spiksplinternieuwe, multifunctionele studio in Antwerpen.

Vooruitstrevend label met denim uit Japan

Het was Ségolène Jacmin die haar zus Alexandra zo ver kreeg om samen een eigen modemerk uit de grond te stampen. En maar goed ook, want ondertussen is België een origineel en vooruitstrevend denimlabel rijker. Alexandra Jacmin studeerde als modeontwerpster af aan La Cambre in Brussel en deed werkervaring op bij Maison Margiela en Jean Paul Gaultier. Haar tweelingzus Ségolène koos voor een volledig andere richting. Met haar opleiding als burgerlijk ingenieur en een achtergrond in consultancy verzorgt zij de business kant van het label.

De tweelingzussen sloegen oorspronkelijk hun eigen weg in, en ook qua karakter zijn ze erg verschillend. Het was de liefde voor denim die hen weer bij elkaar bracht. “Bij voorkeur dragen we een blauwe kleur. Denim is een erg interessante stof: eerst en vooral is ze tijdloos, en daarnaast kan je er volop mee experimenteren. Zo zijn er verschillende diktes, kleurschakeringen en details die het verschil kunnen maken.”

Ze werken uitsluitend met Japans denim, want daar werkt men met natuurlijke indigo (afkomstig van de Indigofera-plant) en de stof wordt er nog grotendeels met de hand bewerkt. Daardoor oogt het weefsel fijner, is het denim gesofisticeerder én is de blauwe kleur intenser.

façon_jacmin_marieclaire

Pers

Niet zomaar een studio

Vorig jaar vielen de zussen nog in de prijzen op de Belgian Fashion Awards, in de categorie “grootste opkomend talent”. Na hun mobiele boetiek en een showroom in Sint-Gillis is de tijd rijp voor een heuse studio. De winkel in de Kammenstraat telt maar liefst drie verdiepingen: de winkelruimte op het gelijkvloers, een denim lab op de eerste verdieping en een ruimte voor events op de tweede.

“In het lab staat een authentieke naaimachine waar Alexandra wil experimenteren met gerecycleerde denim-materialen. Ze wil zich vooral toeleggen op het creëren van inventieve prints via laser- en verftechnieken. Maar we nodigen zeker ook andere nieuwsgierigen uit om aan de slag te gaan. Op termijn zal er ook een denim-expert aanwezig zijn. Klanten kunnen er speciale verzoeken doen en we moedigen iedereen aan om oude denim mee te brengen waar we vervolgens nieuwe stukken van kunnen maken!”

“Op de tweede verdieping komt er een gezellige ruimte voor evenementen, zoals een exclusieve preview van nieuwe capsulecollecties. In de toekomst staat er ook een leuke workshop met Estée Lauder op de planning.”

façon_jacmin_marieclaire

Pers

Façon Jacmin, Kammenstraat 58, 2000 Antwerpen, doorlopend open van maandag tot zaterdag van 10:30u tot 18u30, www.faconjacmin.com

Meer lezen over Belgische mode? Lees dan ook: Hotspot: Mieke Dierckx opent eerste flagshipstore, Sportlabel van Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée opent pop-up in Antwerpen en Crush of the day: de collector’s kersteditie van Mosaert

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische mode, Denim, Façon Jacmin, Ontwerpers.