5 tips die uitlopende mascara verhelpen
© Imaxtree

5 tips die uitlopende mascara verhelpen

Door Amandine Garcia & Florianne Thys
Leestijd: 3 min

Mascara is onze beste vriend voor een mooie bos wimpers. Althans zolang het geen sporen achterlaat en we geen last krijgen van panda-ogen. Hier zijn een paar tips van een professional om een uitlopende mascara te voorkomen. 

Hitte, vochtigheid, transpiratie, wind, tranen, een teveel aan talg op het huidoppervlak of misschien wel de ergste: het dragen van een mondmasker. Allemaal elementen die onze make-up op de proef stellen en onze mascara beschadigen. Gelukkig bestaan er verschillende technieken om vlekken te voorkomen die er tegelijkertijd voor zorgen dat de mascara geen wimper verschuift.

1. Waterproof mascara

Om lopende mascara te voorkomen, is er niets beter dan waterproof mascara die bestand is tegen water en alle kleine risico’s van het dagelijkse leven. In tegenstelling tot klassieke mascara’s, bevatten de waterproofversies Isododecaan. Dat is een hydrofoob oplosmiddel: met andere woorden stoffen die niet oplosbaar zijn in water of het afstoten. Normaliter breng je de mascara op dezelfde manier aan als een ordinaire mascara. Maar dat geldt niet voor het ontschminken.

Het verwijderen van de make-up brengt namelijk enkele bijzonderheden met zich mee. Voor een propere huid kies je het beste voor een tweefasige make-up remover die een vette fase bevat om de make-up op te lossen en een waterige fase om het vettige gevoel op je oogleden weg te nemen. De beste manier om dit te doen is het product op je ogen aan te brengen, dit enkele seconden te laten zitten en daarna de mascara voorzichtig verwijderen. Tip: kalmeer je oogleden achteraf door wat water te dippen.

/

2. Maak de juiste gebaren bij het aanbrengen

Heb je geen waterproof mascara bij de hand? Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat klassieke mascara’s uitlopen bij de eerste hitte die je voelt opkomen. “Poeder is een goede truc om mascara in de weg te zitten”, dat zegt Margaux Jalouzot, visagiste bij L’Oréal Paris. Het klopt dat concealers en foundations soms een licht vettige textuur op de huid achterlaten, waardoor je mascara gemakkelijk opgevangen wordt. Door simpelweg je oogleden, zowel boven het oog als onder het oog, af te poederen, creëer je een barrière die uitlopen voorkomt.

Als je geen voorstander bent van foundation of poeder, kan je dit ook vervangen door oogschaduwbasis. “Het is zelfs effectiever dan poeder, omdat poeder soms de neiging heeft om in de loop van de dag te vervagen”, aldus Margaux.

/

3. Hou rekening met de fysiologie van je wimpers

“Naast weer en emotionele factoren moet je ook rekening houden met de fysiologie van de wimpers. Bij rechte of hangende wimpers, komt mascara sneller in direct contact met de huid en is de kans op uitlopen groter. Indien je zo’n wimpers hebt, is het aangeraden om een wimperkruller te gebruiken voor je de mascara aanbrengt”.

4. Valse wimpers, de anti-oogparade

Valse wimpers zijn allang niet meer zo speciaal dan vroeger. Vandaag worden ze dagelijks gedragen om volumineuze en perfect gekrulde wimpers te hebben, zonder een mascara hier aan te pas komt. Tegenwoordig zijn wimpers minder nep en gemakkelijker aan te brengen. Ze gaan letterlijk op in je eigen wimpers en vertienvoudigen het volume.

Unsplash

Er zijn twee categorieën valse wimpers: enerzijds zijn er synthetische valse wimpers die niet erg buigzaam zijn en vrij zwaar aanvoelen. Anderzijds heb je de natuurlijke valse wimpers die gemaakt zijn van echt haar, minder stijf zijn en licht aanvoelen. Dit is veelal de favoriet voor vrouwen omdat ze heel natuurlijk ogen. Hoewel je in principe geen mascara nodig hebt, kan je er wel altijd voor opteren om wat transparante mascara aan te brengen zodat je eigen wimpers en de valse wimpers zich met elkaar verenigen.

/

5. Permanente mascara

Voor een langdurig resultaat kan je ook beroep doen op permanente make-uptechnieken. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor een vakantie of huwelijkstrip. Semi-permanente mascara is een pijnloze, praktische en esthetische oplossing die de wimpers dikker maakt en ze er voor enkele dagen mooi laat uitzien. Het is een soort van ‘omhulsel’ dat zorgvuldig wordt aangebracht op de wimperrand. Het effect is hetzelfde als bij een klassieke mascara, met het verschil dat het twee tot drie weken aanwezig blijft.

Deze techniek is geschikt voor iedereen, behalve voor mensen met zeer dunne of gevoelige wimpers. Om zolang mogelijk van deze permanente make-up te kunnen genieten, vermijd je best vettige substanties zoals gezichtsoliën. Én heel belangrijk: zodra u de make-up er wenst af te halen, laat u dit het beste doen door de professional die het heeft aangebracht zodat de wimpers niet beschadigd worden.

Shop hieronder onze favoriete mascara’s:

Lees meer Marie Claire op: 10 lichte en frisse parfums voor de zomer; Maak je voeten zomerklaar met deze tips van de pro’s; 6 tips voor het aanbrengen van zelfbruiner zonder strepen en sinaasappeleffect à la Donald Trump

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Make-up, Mascara, Ontschminken.