7 op de 10 ouders hebben stress over opvang kinderen
© Shutterstock

7 op de 10 ouders hebben stress over opvang kinderen

Door Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

De zomervakantie zou een leuke tijd moeten zijn waar je met het hele gezin naar uitkijkt. Jammer genoeg is het voor velen net een stresserende periode, omdat je twee maanden lang opvang moet voorzien voor de kinderen. Herkenbaar? Je bent niet alleen. Maar liefst 7 op de 10 ouders blijken hierover stress te hebben.

Overvolle zomerkampen, de speelpleinwerking die pas begint om 10 uur, een tekort aan opvang voor kinderen met speciale behoeften… opvang voor de kinderen regelen in de zomervakantie is verre van evident. Nochtans is het voor de meeste ouders onmogelijk om twee maanden lang vakantie te nemen en niet iedereen heeft grootouders die in staat zijn om de kleinkinderen op te vangen. En dat bezorgt vele ouders letterlijk en figuurlijk grijze haren.

De gezinsbond deed onderzoek bij 1.400 gezinnen en maar liefst 70% van de ouders klaagt over stress bij het zoeken naar opvang. Door plaatsgebrek moeten ze vaak maanden op voorhand de vakantie van hun kinderen plannen, terwijl ze dan vaak nog niet weten wanneer ze zelf verlof op het werk hebben.

Andere frustraties zijn (o.a.) het beperkte aanbod, krappe openingsuren en een gebrek aan flexibiliteit. Zo kunnen mensen die in shifts werken vaak nergens terecht of kunnen ze geen twee kinderen inschrijven voor hetzelfde kamp. Ook de prijs is vaak een struikelblok. Zomerkampen en opvang zijn meestal heel duur en lang niet voor iedereen betaalbaar.

opvang

Shutterstock

De grootouders blijken toch nog vaak redder in nood. Maar liefst 83% van de ondervraagden doet minstens één keer in de zomervakantie beroep op oma en opa of moet hulp vragen aan behulpzame vrienden of buren. Grootouders vervullen de rol van babysit graag, maar met de stijgende pensioenleeftijd is het ook voor hen niet altijd evident.

De gezinsbond vraagt daarom nu meer flexibiliteit en steun aan de overheid, en formuleerde daartoe enkele concrete aanbevelingen. Ook lanceerden ze gisteren, op de Dag van het Gezin, een online spel om de kwestie op ludieke wijze aan te kaarten.

Dankzij Gezinsbond Opvangrace kan iedereen nu spelenderwijs ontdekken met welke hindernissen ouders geconfronteerd worden eens de zomervakantie om de hoek loert. Verhelderend voor wie nog geen kinderen heeft, maar ook leuk voor wie de problematiek kent, aangezien je tijdens het spel ook handige tips krijgt om de vakantieopvang beter te organiseren. Klaar om in de huid te kruipen van een gestresseerde moeder of vader? Download dan nu de app op Google Play of in de App Store, of speel het gewoon online op www.gezinsbond.be.

opvang

Gezinsbond

Meer details over het onderzoek en het online spel vind je op Gezinsbond.be.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezin, Gezinsbond, Opvang, Stress, Zomer, Zomervakantie.