Waarom je een minerale zonnecrème zou moeten smeren
© MCB

Waarom je een minerale zonnecrème zou moeten smeren

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Minerale zonnecrèmes werden enkele jaren geleden wel eens als minder gebruiksvriendelijk gelabeld: ze lieten witte strepen achter en waren te vet en plakkerig. Intussen zijn ze aan een heuse opmars bezig, dankzij nieuwe formules en innovaties. En dat is goed voor onze huid, én voor onze planeet.

/

Je vraagt je misschien af: waarom een minerale zonnecrème kiezen? “Ze zijn meer geschikt voor gevoelige huidjes (zoals roodheid, acne en hyperpigmentatie, red.) en bovendien milieuvriendelijker”, zegt dokter Barbara Geusens van het Belgische cosmeticamerk Nomige. “Er is geen enkel zonneproduct of dagcrème waarmee je de hele dag beschermd bent, zelfs niet met een SPF 50. Risico’s door zonneschade zijn vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken en in het slechtste geval huidkanker.”

Geen gevaar voor allergieën

Uv schaadt onze huid. Zowel minerale als chemische filters beschermen tegen de zon. Een mineraal of fysische filter legt een laagje op de huid. Ze bevatten twee anorganische stoffen, titaniumdioxide en zinkoxide, die de huid beschermen tegen uvA en uvB- stralen. Minerale filters blijven op de huid liggen en weerkaatsen het uv-licht. Dat is anders bij chemische filters: die trekken in de huid in en absorberen het zonlicht. Ze kunnen tevens een gevaar voor allergieën inhouden.

Minerale SPF’s zijn niet alleen beter voor de huid, ook voor de planeet. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ingrediënten die in chemische zonnecrèmes voorkomen een schadelijk effect hebben op het leven in zeeën en oceanen. Zo kunnen oxybenzone en octinoxaat koraalriffen bleken.

Unsplash

/

Luchtdichte verpakking

Het liefst wil je dus een filter die niet schadelijk is voor je huid, en ook niet voor het milieu. Maar waarop moet je letten als je minerale zonnecrème aanschaft en gebruikt? “De verpakking moet lichtdicht zijn, en bij voorkeur ook luchtdicht, bijvoorbeeld een pompsysteem of spray”, zegt Geusens. “Let op het comfort. Smeer alleen als je iets aangenaam vindt. In de zomermaanden zou ik voor minimum een SPF 30 gaan. Het verschil tussen een SPF 30 en een SPF 50 is miniem, je bent maar 2% meer beschermd met een SPF 50. Geen enkele zonnecrème blokkeert uv-straling 100%. Een SPF 100 is dan ook zeer misleidend. Net als de term waterproof: je krijgt een vals gevoel van bescherming.

Vaak smeren mensen te weinig crème, na het zwemmen blijft er sowieso minder over. Zit je vaak in het water, is waterproof altijd beter. Maar ga er niet van uit dat je minder snel moet bijsmeren. Afhankelijk van het huidtype smeer je best om de 2 à 3 uur bij. Gebruik een halve theelepel voor gelaat en hals. Vergeet je oren, nek en bovenkant van je handen niet. Smeer de crème uit met je vlakke hand en maak grote trage bewegingen tot de crème helemaal ingetrokken is. Vermijd de zon tussen 12 uur en 15 uur.”

Shop hieronder onze favoriete minerale zonnecrèmes:

Lees ook: Zonvakantie gepland? Wij vroegen aan een kapper hoe je je haar best verzorgt, Onze favoriete longlasting lipsticks voor Kissing Day en Chanel viert honderdste verjaardag van N°5 met limited edition skincarelijn.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.