Getest: de bloedplasma behandeling tegen haaruitval
© Getty Images

Getest: de bloedplasma behandeling tegen haaruitval

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Van een volle bos weelderige haren als topmodel Gisele Bündchen, zangeres Jennifer Lopez en actrice Penélope Cruz heb ik altijd alleen maar kunnen dromen. Maar de laatste tijd ziet mijn haar er wel héél triest uit: haren vallen massaal uit en breken af, mijn haardos wordt dunner. Waar tot voor enkele maanden nog lange, volle lokken groeiden, hangen nu wat korte, miserabele pluimpjes. Er is duidelijk iets aan de hand.

Ik lees een bericht in het Amerikaanse dagblad The New York Times: ‘You’re not imagining it, the pandemic is making your hair fall out.’ Haarverlies gerelateerd aan Covid-19 is een veelvoorkomende klacht van vrouwen tijdens deze gekke tijden. Niet door de ziekte, maar door stress. Ik beeld het me dus niet in: door stress en onzekerheden, slaapgebrek en extra kopzorgen veroorzaakt door de pandemie, vallen mijn haren uit.

Lees ook: Dit zijn de oorzaken en oplossingen van haarverlies.

Haaruitval door Covid-19

Ik ben niet alleen. Volgens data scientist Spate – gespecialiseerd in beauty en wellness – stegen de zoekacties naar ‘hair loss’ op Google de laatste 12 maanden met 8%. Met een gemiddelde van 829.000 zoekopdrachten per maand, alleen al in de Verenigde Staten. Experts zijn het over eens dat het niet in ons hoofd zit. Haaruitval is een bijkomend effect van immense stress veroorzaakt door Covid-19. In de medische wereld is het fenomeen gekend als telogen effluvium, een plotselinge, overmatige uitval van haren door een verstoring van de haargroeicyclus. Meer haren dan normaal gaan van de groeifase naar de rustfase van de haargroeicyclus en er treedt diffuus haaruitval op.

Hormonen, stress en vitaminegebrek spelen een grote rol in een mooie haardos.

Ik maak een afspraak bij Carpe Clinic, een esthetische kliniek in Antwerpen die verschillende behandelingen tegen haaruitval aanbiedt. Voor de consultatie moet ik een vragenlijst invullen. Is er in mijn familie een geschiedenis van haaruitval? Welke medicijnen neem ik? PRP-verpleegkundige Maxime Kempeneer zal zich over mij ontfermen. Tijdens de eerste afspraak doet ze de trektest: ze trekt stevig aan mijn haar, Maxime’s hand zit vol lange haren. Mijn hoofdhuid is rood, wat op stress wijst. “Een gezonde hoofdhuid zou gezond haar moeten opleveren als aan de binnenkant van je lichaam alles in orde is”, zegt Maxime. “Hormonen, stress en vitaminegebrek spelen een grote rol in een mooie haardos.”

Maxime neemt een DNA-staal door middel van een monduitstrijkje en doet een bloedtest. “De DNA-test analyseert de combinatie van genetische en externe factoren om de meest efficiënte behandeling te bepalen. Een bloedtest is essentieel om tekorten van vitamines en mineralen en verstoringen in het lichaam te controleren die haarverlies kunnen veroorzaken.” Op die manier is het team van Carpe in staat een volledig gepersonaliseerde behandeling voor me samen te stellen.

Unsplash

/

Hormonen uit balans

Een maand later heb ik de uitslag van beide testen: mijn hormonen zijn helemaal uit balans, ik heb een verhoogd cortisol – en testosterongehalte, veroorzaakt door extreme stress, wat ervoor zorgt dat haarzakjes eerder afsterven. Ik heb een te traag werkende schildklier en een tekort aan vitamines en mineralen.

Lees ook: Kort, pittig kapsel voor de zomer? Dit moet je weten.

Het goede nieuws is dat mijn probleem behandelbaar en tijdelijk is. Maxime stelt een PRP-therapie voor, kort voor platelet rich plasma of plaatjes rijk plasma, plasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Ze neemt bloed af, de bloedplaatjes worden in een centrifuge gescheiden van de rode en witte bloedplaatjes, het met bloedplaatjes verrijkt plasma wordt in mijn schedel geïnjecteerd via het microneedling principe. Mijn bloedplaatjes geven groeifactoren vrij op de plaats van de inspuiting, verbeteren de bloedcirculatie en geven de haarwortels en de aanwezige haren een boost. Nadien herhaalt ze hetzelfde principe met een vitaminecocktail.

Bella Hadid – Getty Images

/

Coupe à la Bella Hadid

Een indrukwekkende methode maar het proces verloopt snel en pijnloos. Maxime schrijft ook nog een aangepaste haarverzorging voor, ik moet de behandeling thuis verder zetten. Ik start met een voedingssupplement die de werking van mijn schildklier verbetert, en neem ook nog Forté Pharma Expert Haar, pilletjes vol vitamines, ijzer, zink en selenium die het haar kracht, volume en vitaliteit moeten geven. Maxime raadt me haar favoriete shampoo en conditioner aan: het Discipline-gamma van Kérastase voor verzwakt en beschadigd haar, zonder sulfaten.

Na het wassen moet ik voortaan een haarmasker van Olaplex gebruiken. Drie keer per week moet ik voor het slapengaan mijn schedel masseren met een ‘schuimpje’ waarin het vrouwelijke hormoon estradiol en het aminozuur arginine in verwerkt zit. De PRP-sessie wordt nog twee keer herhaald, met een maand tussen. De behandeling vergt geduld, pas na drie maanden zou er resultaat zijn. En ze is niet goedkoop: een PRP-sessie kost € 250. Maar ik wil mijn haren terug.

Ik slik en smeer dat het een lieve lust is. Na vier maanden van een intense, volledige behandeling is er resultaat. Mijn kapper die me al enkele jaren kent, merkt als eerste op dat mijn haar voller en volumineuzer is, glanst en straalt. Ik heb geen weelderige coupe à la Gigi Hadid, maar ik ben tevreden met mijn coupe à la Bella Hadid.

Info: een vitaminecocktail met eigen bloedplasma kost € 250, de DNA-test bedraagt € 250, www.carpe.be

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Bella Hadid, Carpe Kliniek, Dun haar, Haaruitval, Haarverlies.