Geen zwaardere straf voor mannen die vrouw verkrachtten in Gentse Overpoort
© Getty Images

Geen zwaardere straf voor mannen die vrouw verkrachtten in Gentse Overpoort

Leestijd: 1 min

De twee mannen die in 2018 een vrouw verkrachtten in de Gentse Overpoortstraat, hebben in beroep geen zwaardere straf gekregen. Nochtans vond het openbaar ministerie dat de twee daders, die oorspronkelijk 20 en 16 maanden cel met uitstel kregen, te licht gestraft werden. "Er is bij de twee erg weinig inzicht van het karakter van hun handelingen. Ze blijven spreken van een misverstand."

/

De feiten deden zich voor in 2018 in café Lime in de Overpoortstraat. Het slachtoffer had zwaar gedronken en herinnerde zich niets van de feiten, maar een vriendin liet haar weten dat er een filmpje circuleerde waarin ze seks had met de twee beklaagden. Volgens de jongemannen had de vrouw hen in de toiletten meegenomen en gebeurde de seks met onderlinge toestemming. De rechtbank achtte de dubbele verkrachting afgelopen maart echter bewezen.

“Het slachtoffer bevond zich in een zodanige toestand van dronkenschap dat ze geen toestemming kon geven”, stelde de rechtbankvoorzitter. De jongeman die het filmpje maakte, werd veroordeeld tot 20 maanden cel met uitstel, en de andere verdachte kreeg 16 maanden cel met uitstel. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 7.500 euro.

Geen zwaardere straffen

Het oorspronkelijke vonnis van de Gentse correctionele rechtbank veroorzaakte veel verontwaardiging op sociale media. Het openbaar ministerie ging daarop in beroep en vroeg een zwaardere straf. Maar het hof van beroep besliste deze week om de straffen niet te verzwaren.

In november 2021 werd in de studentenbuurt nog een 18-jarig meisje aangetroffen dat verkracht geweest zou zijn in een café. Twee weken eerder werd een vrouw in een park aangerand nadat ze waarschijnlijk werd verdoofd. Er vonden al verschillende optic in Gent om meer veiligheid te eisen in de uitgaansbuurten, en het Gentse stadsbestuur besliste om systematisch overleg te voeren rond de problematiek van seksuele agressie in het uitgaansleven.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Verkrachting.