30 jaar Festival de Cannes in 13 iconische jurken
© Getty Images

30 jaar Festival de Cannes in 13 iconische jurken

Door Emma Verbeke
Leestijd: 3 min

Vandaag opent de 70ste editie van het prestigieuze Festival de Cannes. De rode loper van het iconische filmfestival aan de Côte d'Azur is elk jaar weer het beste excuus voor actrices groot en klein om hun mooiste jurk uit de kast te trekken. Dertig jaar geleden resulteerde dat echter in een andere outfit dan nu. Benieuwd naar het verschil? Lees dan snel verder.

Het Festival de Cannes eert al 70 jaar lang filmmakers en filmsterren. De rode loper op de Croisette is altijd al een belangrijk onderdeel van het filmfestival geweest, want wie daarop mag lopen, behoort zonder twijfel tot de beau monde van de Franse en Internationale filmwereld.

Niet verbazend dus dat celebrity’s tot in de kleinste details hun look voorbereiden. Het kapsel, de jurk, de accessoires, de juwelen; het plaatje moet gewoon kloppen. Maar dat plaatje evolueerde wel de voorbije jaren. Daarom bij deze een overzicht van de meest iconische jurken van de afgelopen 30 jaar.

1987-1996

Zo’n dertig jaar geleden koos de overgrote meerderheid van de bezoekers voor een klassieke zwarte jurk, liefst een exemplaar met lange mouwen. Eind jaren 80 mochten de mouwen iets korter zijn en er werd ook af en toe geopteerd voor een kleurrijke jurk.

Festival de Cannes

Getty Images

De hemelsblauwe prinsessenjurk van Lady Di was het middelpunt van de aandacht in 1987. Zij koos voor een strapless exemplaar in plaats van de traditionele lange mouwen.

Festival de Cannes

Gérard Julien / AFP

Madonna’s festivaloutfit van 1991 kan je niet bepaald een jurk noemen en al helemaal niet traditioneel, maar iconisch was het zeker en vast. Op de rode loper onthulde ze dat ze enkel gekleed ging in een beha en onderbroek van Jean-Paul Gaultier.

/

1997-2006

Vanaf het einde van de jaren 90 maakten steeds meer verschillende soorten mouwen hun opwachting op de rode loper van Cannes. Strapless, bandjes, één mouw… de opties leken oneindig. De jurken mogen voortaan ook wat korter, maar de lange jurk blijft enorm populair tijdens het prestigieuze evenement.

Festival de Cannes

Pascal Guyot / AFP

Felle kleuren zijn nogal zeldzaam op de rode loper van het festival, maar daar had zangeres Björk duidelijk geen boodschap aan. De felroze jurk- die ons toch een beetje aan een taart doet denken – waarmee ze in 2000 op de Croisette verscheen, was zonder twijfel een van de meest memorabele outfits in de geschiedenis van het festival. Een jaar later doet ze haar stunt nog eens over door met een inmiddels legendarische zwanenjurk te verschijnen op de rode loper van de Osars.

Festival de Cannes

Getty Images

In 2004 verscheen de Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron op de rode loper met een hemelsblauwe jurk van Christian Dior waarmee ze rechtstreeks uit De Kleine Zeemeermin leek te stappen.

Festival de Cannes

Getty Images

Lost in translation actrice Scarlett Johansson koos in 2005 voor een crèmekleurige, korte jurk van Imitation of Christ.

Festival de Cannes

Getty Images

Penelope Cruz droeg in 2005 een prachtige bloemenjurk van Valentino met korte mouwen.

Festival de Cannes

Getty Images

In datzelfde jaar koos actrice Hilary Swank voor een klassieke Chanel jurk. Met haar ontblote schouders en grote zwarte stik op haar bustier, tekende Swank voor een van de meest memorabele looks uit de geschiedenis van het filmfestival.

/

2007-2017

De kleur zwart heeft de rode loper jarenlang gedomineerd, maar dat veranderde vanaf 2007. Bekende actrices kiezen steeds vaker voor witte of crèmekleurige jurken. De lange jurk blijft een veilige keuze. Er wordt tegenwoordig zelfs meer dan ooit voor een lang exemplaar gekozen op de rode loper. Maar lang is niet meer wat het ooit was en de jurken worden dan ook jaar na jaar creatiever en gewaagder. Een blote schouder hier, een diepe decolleté of een doorkijkjurk; tegenwoordig kan het allemaal, zolang het maar stijlvol blijft.

Festival de Cannes

Getty Images

In 2008 was Angelina Jolie hoogzwanger van tweeling Vivienne en Knox. Zij koos niet voor een witte jurk, maar voor een groen exemplaar waar ze haar gigantische buik in kwijt kon.

Festival de Cannes

Getty Images

In 2010 straalde Cheryl Cole op de rode loper in een witte jurk van Versace met twee enorme splitten. De jurk stond haar geweldig en wie goed kijkt, vangt ook een glimp op van haar heuptatoeage.

Festival de Cannes

Getty Images

Kirsten Dunst won in 2011 de prijs voor Beste Actrice met de film Melancholia. Ze straalde in een strapless jurk van Chanel.

Festival de Cannes

Getty Images

In 2013 maakte J-Law haar debuut op de rode loper in Cannes. Ze verscheen er in een prachtige zwart-witte jurk van Christian Dior en struikelde voor een keer niet over haar voeten.

Festival de Cannes

Getty Images

Lupita Nyongo’o, die we kennen uit 12 Years a Slave, droeg tijdens de openingsceremonie in 2015 een prachtige groene jurk van Gucci.

Festival de Cannes

Getty Images

De jonge actrice Elle Fanning moest vorig jaar haar bal missen om de première van Neon Demon in Cannes bij te wonen. Ze maakte het ruimschoots goed door op de rode loper te verschijnen met een jurk van Zuhair Murad, waarmee ze net uit een sprookje leek te stappen.

Wij zijn alvast benieuwd welke jurken de sterren dit jaar zullen uitkiezen. Vind trendkleur greenery zijn weg naar het textiel op de Croisette? Vanaf vanavond zullen we het weten!

Bron: Shopalike

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Cannes, Celebrities, Festival de Cannes, Filmfestival Cannes, Rode loper.