Illustratrice Fatinha Ramos wint Excellence Award op Frankfurter Buchmesse
© Illustratie A Life Of Color van Fatinha Ramos, foto gallery.mailchimp.com

Illustratrice Fatinha Ramos wint Excellence Award op Frankfurter Buchmesse

Leestijd: 1 min

Op de Frankfurter Buchmesse, de grootste uitgeversbeurs ter wereld, kregen de tekeningen van Fatinha Ramos de Excellence Award. De komende weken zullen de illustraties ook in het Centre Pompidou in Parijs en in het American Museum of Illustration in New York te zien zijn.

De Belgisch-Portugese Fatinha Ramos (6 mei ’77) maakte de illustraties bij het kinderboek A Life of Color van Sonia Delaunay, de moeder van de abstracte kunst. In het boek neemt Delaunay haar zoontje mee op een abstracte, kleurrijke reis doorheen haar eigen werk. A Life of Color werd uitgegeven door het MoMa, het New Yorkse Museum Of Modern Art, en werd recent ook besproken in The New York Times.

Op de allereerste avond van de Frankfurter Buchmesse, wereldwijd het grootste evenement voor iedereen die van ver of dichtbij met de boekenwereld te maken heeft, viel Fatinha Ramos ook in de prijzen bij de Global Illustration Awards. Ze won de Excellence Award in de categorie Original Children’s Picture Book.

“De bekroning doet ongelooflijk veel deugd, want het is een heel speciaal boek voor mij”, reageert Fatinha Ramos. “Om het boek van Sonia Delaunay zo goed mogelijk te kunnen illustreren, ben ik op zoek gegaan naar wat ik gemeen heb met haar. We zijn allebei vrouwen, allebei designers, allebei geëmigreerd.”

“Ze heeft zelfs een jaar in Portugal gewoond, vlakbij waar ik vandaan kom. Die raakpunten maakten het gemakkelijker om de wereld van Sonia Delaunay binnen te stappen en illustraties te maken met respect voor haar werk. Zonder mijn eigen stijl opzij te schuiven”, aldus de illustratice

Reis rond de wereld

De komende weken maken het boek A Life of Color en zijn illustratrice een kleine reis rond de wereld.

  • Op zaterdag 14 oktober houdt Fatinha Ramos een signeersessie in het Parijse Centre Pompidou. De bookshop van het museum, Librairie Flammarion Centre, zal worden gedecoreerd met de illustraties voor het boek van Sonia Delaunay. Ook een expo is in voorbereiding.
  • Vanaf 2 november maken het boek en de illustraties ook deel uit van de jaarlijkse groepsexpo The Original Art bij The Society of Illustrators New York. Ze zullen een paar weken lang in het American Museum of Illustration prijken.
  • Binnen twee weken start in China, in het Research Center of International Illustration in Beijing, ten slotte de groepstentoonstelling Illustrating Life III 2017. Daarvoor mocht Fatinha Ramos een aantal van haar eigen illustraties uitkiezen.

Meer info over Fatinha Ramos en haar prachtige illustraties vind je op www.fatinha.com.

Fatinha Ramos, A Life of Color

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Fathina Ramos, Frankfurter Buchmesse, Global Illustration Awards, Illustratrice.