Expo: Twee maal Japanse kunst
©

Expo: Twee maal Japanse kunst

Leestijd: 1 min

Konnichiwa! Zowel in Brussel als in Antwerpen kan je Japanse kunst gaan bekijken. Voor Japanofielen, fans van grafische kunst, mixed media en/of fotografie. 

A feverish era in Japanese Art (BOZART)

De Brusselse BOZART toont onder leiding van curatoren Mr. Ryuichi Matsubara, Mr. Shoichi Hirai en Ms. Jitsuko Ogura de naoorlogse ontwikkelingen in de Oosterse kunst. Veel Westerse intellectuelen en kunstenaars trokken tijdens deze periode naar Japan, waardoor er een kruisbestuiving ontstond. De Franse kunstcriticus Michel Tapié introduceerde er de ‘Art Informel’. Geworteld in, maar niet gebonden aan de Oosterse traditie, experimenteerden de Japanners met materie, vorm, textuur en beweging. Een expressionistische kunststroming was geboren.
Omgekeerd onttrokken Westerse kunstenaars inspiratie uit de revolutionaire werken en performances van de Japanners.
De tentoonstelling maakt deel uit van het culturele programma waarmee Japan en België hun 150-jarige diplomatieke vriendschap vieren.
14 oktober ’16 t.e.m. 22 januari ’17, BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Hideyuki Ishibashi (Ibasho Gallery)

Japanse kunst in oktoberVerstopt achter de statige gevel van het herenhuis in de Antwerpse Tolstraat zit Ibasho Gallery. Annemarie Zethof en Martijn Van Pieterson stellen er sinds maart 2015 foto’s tentoon van zowel bekende als minder bekende namen, Japanse én Westerse artiesten die zich laten inspireren door het land van de rijzende zon.
Vanaf 20 oktober tot en met 20 november kan je er de solo-exhibitie van de jonge Japanse artiest Hideyuki Ishibashi bekijken. Ishibashi gebruikt foto’s gevonden op rommelmarkten, postkaarten, beelden van Google Street View, anonieme beelden die hij van het internet plukt… De betekenis die aan de beelden hangt verdwijnt wanneer hij ze reconstrueert en er een eigen verhaal mee creëert.
20 oktober t.e.m. 20 november, Ibasho Gallery, Tolstraat 67, 2000 Antwerpen

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: BOZART, Expo, Japan, Kunst.