EUROPADAG: EU-instellingen open voor groot publiek
© pers

EUROPADAG: EU-instellingen open voor groot publiek

Door Lieselotte Van Hemelrijck
Leestijd: 1 min

Ter gelegenheid van Europadag openen de EU-instellingen in Brussel vandaag hun deuren. Benieuwd hoe het eraan toegaat in het Europees Parlement of bij de Commissie? Dan is de Europese Wijk vandaag the place to be!

De EU-instellingen organiseren rondleidingen in hun hoofdkwartier, evenementen met Europese gerechten en andere animaties voor het hele gezin. Niet te missen: een bezoek aan het nieuwe Europa-gebouw, de grote vergaderzaal van het Europees Parlement, het nieuwe Huis van de Europese Geschiedenis en het futuristische, gloednieuwe Station Europa.

Waarom een Europadag?

Even een korte geschiedenisles! Europadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

Onze aanraders

1. Proef van culinair Europa

Of het nu een gratis proevertje of een betaalde maaltijd is, de Europadag heeft ook culinair een en ander in petto. Bezoek het Comité van de Regio’s en geniet van hapjes en drankjes uit elk hoek van Europa of maak een ommetje langs het Broodfeest op het Schumanplein.

2. Laat je verrassen door het Europa-gebouw

Een absolute must is dit nieuw staaltje hedendaagse architectuur dat fungeert als de nieuwe zetel van de Europese Raad. Laat je verrassen door het interieur en de grote en spectaculaire lantaarn.

3. Sluit de dag af met een gratis concert

Heel het weekend lang staan er verschillende concerten op het programma en vandaag is dat Electro Night, een gratis concert op het Paleizenplein in het kader van het Iris Festival (vanaf 19u).

Marie Claire Stagiaire De artikels van >