Eropuit met de camper: onze hoofdredacteur offerde zich op voor een proef op de som
© Camptoo

Eropuit met de camper: onze hoofdredacteur offerde zich op voor een proef op de som

Leestijd: 4 min

Hoe is het nu écht, voor een liefhebber van chique hotels in grote steden, om te reizen met een camper door de natuur? Marie Claire's hoofdredacteur Timon huurde een paar weken geleden een campervan via deelplatform Camptoo en doet hieronder zijn ervaring uit de doeken. 

/

Toen ik tien was, zou ik met mijn ouders tijdens de zomervakantie twee weken op een camping in Duitsland verblijven. Insecten, een gasvuur dat het onmiddellijk begaf, proppen haar op de muren van de openbare douche en dronken Britten als buren leidden echter linea recta tot een rit terug naar huis. Mijn ouders zwoeren alle campings ter wereld af en ondanks mijn jonge leeftijd, was ook ik niet snel geneigd om nog eens op kampeervakantie te gaan.

Ik waagde toen ik net afgestudeerd was een nieuwe poging, maar ook die ervaring viel vanwege een vogelspin – het was vast geen échte vogelspin, maar gewoon een grote joekel – in de tent tegen. Dat we door het faillissement van de campingwinkel ravioli uit blik moesten doorspoelen met lauwe Cara Pils als ontbijt gaf de finale doorslag. Met lichte tegenzin gaf ik toe dat ik toch echt een kind van mijn ouders ben en ik zei het kampeerleven voorgoed vaarwel. Adieu en auf wiedersehen!

Camptoo

Na jaren van citytrippen in de drukste steden ter wereld, veranderde corona niet alleen de wereld, maar ook mijn kijk op de natuur. Groen werd voor het eerst in mijn leven een magneet, als tegenhanger van al dat binnen zitten en thuiswerken. Ik zocht bossen en parken op tijdens de lunchpauze en trok met vrienden naar natuurgebieden in het weekend. Du jamais vu! En hoewel ik nu we weer mogen reizen niets liever doe dan tripjes plannen richting Parijs en co, blijft die hang naar rust en natuur aanwezig.

/

Kamperen 2.0

Een tentvakantie blijft voorlopig een brug te ver, maar toen ik de vraag kreeg van Camptoo om met een hyperdeluxe camper een trip te maken, zei ik snel ja. Een camper is immers de ideale manier om van het buitenleven midden in de natuur te genieten, maar dan wel met het comfort van een huis op wielen. Kamperen 2.0, zeg maar. Inclusief eigen douche (zonder onbekende haarproppen), kleine keuken (zonder ravioli uit blik) en stopcontacten om je gsm of laptop op te laden. De ultieme combinatie van comfort en natuur.

Camptoo is een deelplatform zoals Airbnb dat huurders en verhuurders van campers en caravans met elkaar matcht. Als ware het een datingsite koppelen ze beide partijen aan elkaar, weliswaar voor een relatie van korte duur. Op de website kan je filteren op ophaallocatie, prijs, aantal bedden en voorzieningen, om daarna een verzoek in te dienen. Van zodra de verhuurder akkoord gaat, maak je de boeking definitief door een kopie van je rijbewijs door te sturen en een waarborg te betalen.

TVM

En route

Samen met drie vrienden pikte ik onze Volkswagen California (zie bovenstaande foto) op in Ieper, om er drie dagen door de Champagnestreek mee te cruisen. Een concreet plan hadden we niet. We zouden eerst champagne gaan kopen en daarna hadden we één nacht geboekt op een idyllische camping nabij Reims met stroompalen om de caravanaccu aan op te laden. Belangrijke eerste tip: doe op voorhand wat research, want hoewel de meeste campings stroompalen beschikbaar stellen, zijn ze niet overal aanwezig. In het hoogseizoen zijn campings vaak volzet en je kan niet zomaar overal gaan staan.

Doe niet te veel research. Flexibiliteit is net een van de grootste troeven van reizen met een camper.

Belangrijke tweede tip: doe niet te veel research. Flexibiliteit is net een van de grootste troeven van reizen met een camper. Door spontaniteit ontdek je indrukwekkende plekken en krijg je een ultiem gevoel van vrijheid. Staat een plek je niet aan, dan rij je gewoon verder. En tijdens die tocht ontdek je misschien een nieuwe locatie. Wij botsten bijvoorbeeld toevallig op een Franse antiekmarkt waar we tal van schatten vonden om daarna aan een prachtig meer te belandden dat zich perfect leende om te barbecuen bij zonsondergang.

/

Spiksplinternieuw

Wij troffen het met een gloednieuwe wagen die amper vier keer eerder gebruikt was. Tegelijk maakte dat ons als camper virgins ook een tikje zenuwachtig. Zeker toen we bij aankomst een waslijst van instructies kregen, inclusief vliegjes van de voorkant verwijderen, om de camper na afloop terug in deze piekfijne staat in te leveren. Ietwat onzeker trokken we op pad. Tot onze verbazing rijdt zo’n grote wagen vlotter en aangenamer dan verwacht. Waar eerst niemand achter het stuur durfde kruipen, was dat aan het einde van de trip net omgekeerd. Onze campervan had ook overal sensoren, wat parkeren relatief makkelijk maakte.

Op materialen of voorzieningen was niet bezuinigd aan boord. Alle mogelijke keukengerief was aanwezig, denk borden, pannen, en zelfs een wijnopener. De zetels waren van zacht leder, er was internet, een tafel met stoelen, een douche, toilet en een uitschuifbaar dak waarin je kan slapen, maar waardoor je ook kan rechtstaan. Belangrijke derde tip: laat de lichten in de camper ’s avonds niet branden met de deuren open voor een gezellig sfeerlicht tijdens het barbecuen. Wij hadden daardoor af te rekenen met een vijftal Europese hoornaars en honderden vliegen en muggen. Ik vrees dat de gezellige Nederlandse kampeerburen ons gekrijs nog steeds kunnen horen.

Camptoo

Een belangrijkste laatste tip: zelfs in een camper die van alle comfort voorzien is, blijft het back-to-basics. Het voelt weliswaar stukken aangenamer aan dan kamperen in een tent, luxueus is het niet. Dat besef je snel als er een Europese hoornaar boven je zoemt terwijl je op de toilet in open lucht zit. Of als je ’s nachts ligt te rillen van de koude en ’s ochtends veel te vroeg wakker wordt door de zon op de auto.

Dat is tegelijkertijd natuurlijk de aantrekkingskracht van reizen met een camper. Genieten van het ultieme vrijheidsgevoel in de natuur en altijd met je rijdend huis kunnen vertrekken wanneer jij daar zin in hebt. Ook mijn gezelschap en ik – allemaal geboren en getogen in de stad en geen fervente kampeerders – konden dat concept wel smaken. En het is bovendien een goedkope vakantie, die zich ook nog eens ideaal leent voor tijdens een eventuele herfstgolf van corona. Kortom, een aanrader. Zelfs voor wie net zo getraumatiseerd is door kamperen als ik.

Ontdek hieronder tenslotte vijf lessen die we opgestoken hebben als camper virgins:

  1. Neem voldoende huisraad mee. Denk aan een Bialetti-cafetière om koffie te maken, kuisproducten en een dweil om aan de ingang te leggen zodat je campervan niet op dag één al transformeert tot modderpoel.
  2. Zoek op voorhand naar een kampeerplek, alleszins voor de eerste nacht. Daar bestaan o.a. handige apps en sites voor zoals Park4night en Campercontact.
  3. Insectensprays en -zalven zijn een must! En ook een basis EHBO-kit en een tekentang neem je best mee.
  4. ’s Nachts kan het flink afkoelen. Zelfs als je in de zomermaanden reist, komt een dikke trui goed van pas.
  5. Elke camper heeft zijn eigen snufjes en eigenaardigheden, doe op voorhand wat research (over de meeste vans vind je op YouTube tutorials).

Lees ook: De fijnste Europese campings midden in de natuur.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Kamperen, Reizen.