“Er werd nooit naar mij geluisterd, ik werd genegeerd”: steeds meer vrouwen praten openlijk over vruchtbaarheidsproblemen
Door Enya Torrez
,  op
Leestijd: 6 min
In oktober vertelde model en tv-persoonlijkheid, Chrissy Teigen, openlijk over haar miskraam. 1 op de 8 zwangerschappen eindigt met het verliezen van het kindje. 1 op de 3 koppels heeft het moeilijk met zwanger worden. Kortom, vruchtbaarheidsproblemen zijn meer voorkomend dan velen denken. Toch is er nog veel onwetendheid.
/
Elk jaar organiseert Fertility Europe tijdens de eerste week van november de ‘Europese Week van de Vruchtbaarheid’. De organisatie wil Europeanen hiermee doen stilstaan bij de hobbelige weg die veel koppels afleggen naar een zwangerschap. Het taboe om erover te praten is nog altijd groot, al nemen steeds meer (bekende) vrouwen het voortouw. Enkele recente voorbeelden van sterke dames die over hun vruchtbaarheidsproblemen spreken op sociale media:
Een bericht gedeeld door Romee Strijd (@romeestrijd) op
Bij de aankondiging van haar zwangerschap vertelde model Romee Strijd (25) over haar strijd met PCOS (Polycysteus Ovarieel Syndroom). “Ik werd twee jaar geleden gediagnoseerd met PCOS nadat ik zeven jaar niet meer menstrueerde. (…) Ik dacht dat ik nooit zwanger kon worden, want er was mij verteld dat dit heel moeilijk zou zijn op een natuurlijke wijze,” zegt Romee.
Ze schrijft dat ze jarenlang te veel van haar lichaam heeft gevraagd door intensief te sporten en extreem gezond te eten, waardoor het overbelast raakte. Hormonaal was vanalles in de war geschopt. Ze gooide haar levensstijl uiteindelijk om, kreeg haar menstruatiecyclus terug en raakte dus ook zwanger.
Ongeveer één op de tien vrouwen heeft PCOS met minstens twee van de volgende symptomen: polycystische eierstokken, een verstoorde balans van de hormonen en een hogere productie testostering en tot slot geen of verminderde ovulatie en uitblijven van de menstruatie. Symptomen starten meestal in de late tienerjaren of rond het twintigste levensjaar. Een genetische factor kan bij PCOS ook een rol spelen, net als obesitas.
Enkele weken geleden kreeg Frans model Gabrielle Caunesil na jaren van pijn een verlossende diagnose: endometriose. “Ik leed altijd aan super intense menstruatiepijn, maar elke keer dat ik naar de gynaecoloog ging werd er mij verteld dat dit normaal is en ik waarschijnlijk te kleinzerig ben. Er werd nooit naar mij geluisterd, ik werd nooit behandeld en altijd genegeerd, 14 jaar lang,” schrijft zij op Instagram.
Net zoals PCOS is endometriose een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Endometriose is een goedaardige aandoening, waarbij het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bedekt ergens anders in het lichaam voorkomt zoals in de vagina, buiten de borstholte of zelfs op de longvliezen. Een oorzaak van endometriose is niet bekend. Velen vermoeden dat de aandoening zich vormt door bloed dat tijdens de menstruatie via de eileiders in de buikholte terecht komt, waardoor enkele van die bloedcellen zich ergens anders in het lichaam inplanten.
Hoe kan je het herkennen? Typische symptomen van endometriose zijn: pijn voor, tijdens en na de menstruatie, bloedverlies tijdens en na het hebben van seks, vermoeidheid, pijn bij het plassen en/of bij de stoelgang en vruchtbaarheidsproblemen. Denkt u deze aandoening te hebben, consulteer dan een dokter gespecialiseerd in endometriose of maak een afspraak bij een multidisciplinair endometriosecentrum bij u in de buurt.
Een bericht gedeeld door MATILDA DJERF (@matildadjerf) op
Tijdens de zomermaanden moest de Zweedse influencer en onderneemster, Matilda Djerf, een spoedoperatie ondergaan. Na maanden herstellen en een intens verdriet te verwerken, besloot de 23-jarige haar verhaal te delen: “Een kleine maand geleden ervoer ik een plotselinge en een van meest pijnlijke buikkrampen uit heel mijn leven. Ik ben redelijk stoer wanneer het op buikpijn neerkomt aangezien ik voor zolang ik mij kan herinneren, leef met een gevoelige maag. Deze pijn was echter anders, het was zondag en ik wuifde het weg met het gedacht dat het menstruatiekrampen waren.”
“Maandag kwam en ik kon niet meer rechtop staan, de pijn was constant en intens. Ik kocht de sterkste pijnstillers die er waren en dacht dat mijn menstruatiekrampen wel over gingen gaan tegen een dag later. Mijn buik voelde opgeblazen en hard en alles deed pijn. Dinsdagochtend kwam eraan en iets in mij was ervan overtuigd dat dit niet normaal was, dus besloot ik rond te bellen. Er werd aangedrongen om naar spoed te gaan.”
“Ik werd naar verschillende plaatsen gestuurd om uiteindelijk in een kamer geplaatst te worden. Een dokter kwam binnen en wist mij te vertellen dat ik zwanger was,” zo begint Matilda haar traumatisch verhaal. Wat bleek? Ze had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontwikkeld, wat betekent dat het bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder heeft geplant. In het geval van Matilda was dit in een van haar eileiders waardoor deze verwijderd moest worden.
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komen veel risico’s kijken zowel voor moeder als kind. Het risico op een ectopische zwangerschap neemt toe bij vrouwen die onder andere lijden aan ernstige endometriose of via In-vitrofertilisatie proberen zwanger te raken. Niet elke buitenbaarmoederlijke zwangerschap resulteert in het verwijderen van een eileider. Je behandelde arts zal altijd zoeken naar de best mogelijk oplossing voor jouw probleem op jouw maat.
Ervaar je zelf vruchtbaarheidsproblemen en heb je nood aan steun of iemand om erover te praten, spreek dan met je huisarts of bezoek een van de vele online praatgroepen. Neem deel aan het gesprek en help mee om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.
Volg Marie Claire op Facebook et Instagram om steeds op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe trends inzake beauty, cultuur, lifestyle, food en nog veel meer.