Duurzaam kopje koffie met Alanis Morisette
©

Duurzaam kopje koffie met Alanis Morisette

Leestijd: 1 min

Wat hebben een kopje illykoffie, Alanis Morisette en een groep vrouwen uit Costa Rica met elkaar gemeen? De Canadese zangeres mocht de nieuwe illy Art Collection ontwerpen en liet zich voor die giftset inspireren door de documentaire A Small Section of the World.

In Biolley, een afgelegen gebied in het Talamancagebergte in Costa Rica, is er een kleine groep vrouwen die koffie produceert. Over hen gaat de documentaire A Small Section of the World uit 2014. Toen de mannen in 1997 massaal het dorp verlieten om elders werk te zoeken door de economische crisis, verenigden de vrouwen zich en startten hun eigen koffiekwekerij om op die manier aan een rooskleurigere toekomst voor hun gezinnen en hun gemeenschap te bouwen. En daar slaagden ze met glans in. Ze waren bovendien de eerste Costa Ricaanse micro-kwekerij die door vrouwen wordt gerund. Asomobi (de vereniging van verenigde vrouwen van Biolley) telt intussen dertig leden en biedt naast lokale honing en duurzaam geteelde premium koffie ook logies, maaltijden en geleide tochten aan bezoekers die van ecotoerisme houden aan.

koffiekweekster

Eén van de koffiekweeksters van Asomobi

Alanis Morisette vond het verhaal van de documentaire zo inspirerend dat ze samen met de Costa Ricaanse artiest Carlos Tapado Vargas ‘The Morning’ schreef, de soundtrack voor A Small Section of the World. De opbrengsten van dat nummer gaan naar Women in Coffee dat vrouwen opleidt en beurzen geeft. De Ernesto Illy Foundation verdubbelt dat bedrag bovendien.

En nu ontwierp de zangeres dus ook de illy Art Collection voor het Italiaanse koffiemerk. Het espressokopje en schoteltje zijn versierd met lyrics uit ‘The Morning’. Een kopje koffie smaakt nooit nog hetzelfde…

Vanaf half juni kan je een geschenkdoos kopen met twee espressokopjes van de illy Art Collection, een dvd van A Small Section of the World en een blik illykoffie. € 45, te koop in de verkooppunten van illy en via de website

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Alanis Morisette, Illy, Koffie.