In juni 2020 mochten we met zijn allen gratis mondmaskers afhalen bij onze apotheek. Dit initiatief kwam van de overheid die ongeveer 15-miljoen stoffen mondmaskers kocht van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Nu blijkt dat er in deze maskertjes twee stoffen zitten: nano en titaniumdioxide, die onze luchtwegen zouden kunnen schaden. Dat meldde de RTFB na het inkijken van een rapport van Sciensano. Het beste idee is om deze mondmaskers even aan de kant te schuiven en te kiezen voor een alternatief.
Soorten mondmaskers
Om ons te weren tegen het coronavirus dragen we dagelijks een mondmasker. Deze beschermen ons tegen speekseldruppels wanneer we met iemand aan het babbelen zijn of met een grote groep mensen in één ruimte zitten. Mondmaskers hebben zich het afgelopen jaar omgevormd tot een echte modehype. Ze zijn in alle geuren en kleuren te verkrijgen en je vindt ze ook zo goed als overal. Wij sommen hier de verschillende varianten op en werpen daarbij een blik op de voor- en nadelen ervan.
Medische mondmasker: FFP
Het zorgpersoneel en de ziekenhuizen gebruiken de medische mondmaskers. Hier zijn er twee varianten: de respiratoire maskers en de door ons iets beter gekende chirurgische maskers. De eerste variant bestaat uit FFP3, FFP2 en FFP1 wat voornamelijk slaat op het goede filtervermogen van deze maskers. FFP3 is het meest immuun tegen virussen en FFP1 is dat in het rijtje het minste.
Chirurgische mondmasker
De tweede variant medische mondmaskers zijn de chirurgische maskers. Deze geven niet meteen de indruk dat ze heel beschermend zijn omdat ze nogal loszitten rond je neus. Maar ze zijn dat wel. Ze zorgen voor een goede bescherming tegen speekseldruppels die vrijkomen in de lucht. Zoals bij het niezen of hoesten. Ook vangen ze de speekseldruppels op van de persoon die het masker draagt, wat ervoor zorgt dat een besmet persoon je niet kan besmetten.
Stoffen mondmasker
Vervolgens hebben we de meest modieuze mondmaskers en dat zijn die van stof. Ze zien er vaak heel mooi uit door het unieke design die ze hebben: je kan ze zelf maken of je koopt ze met een motiefje naar jouw zin. Maar ze zijn iets minder beschermend dan de medische maskers. Kortweg, je draagt ze niet voor jezelf maar wel om de mensen rondom jou te beschermen. Deze maskertjes zijn voornamelijk belangrijk als eerste stap richting een maskerloos leven. Momenteel is het in de meeste ziekenhuizen verboden om een stoffen masker te dragen. Enkel de chirurgische maskers zijn toegelaten. Wél een belangrijk voordeel van de stoffen maskers is dat ze herbruikbaar zijn en daarom beter voor het milieu zijn.
Deze stoffen maskertjes zorgen er voornamelijk voor dat het virus zich niet sneller verspreidt en helpen je er aan herinneren dat je je gezicht maar beter niet teveel aanraakt. Als je van plan bent om zelf een mondmasker te maken dan is hier een handige tip: filters van stofzuigers of een handdoek vormen een goede filter voor je masker.
Sponsmasker
Tenslotte heb je nog de sponzen mondmaskertjes die hun intrede deden, maar die laat je beter voor wat ze zijn. Ze bieden je amper 5% bescherming en dat is in vergelijking met de andere maskers not done.
Lees meer Marie Claire op: Think Pink België strijdt mee met mondmaskerinitiatief; Xandres atelier doet mee, mondmaskers à volonté; 10 handgels die ontsmetten én lekker ruiken