#DontBeAMannequin: voor meer sociale controle tegen geweld tegen vrouwen
© Autumn

#DontBeAMannequin: voor meer sociale controle tegen geweld tegen vrouwen

Leestijd: 1 min

Naar aanleiding van de massa-aanrandingen in Bangalore, India, gaf Indisch reclamebureau Autumn een maatschappelijke draai aan de Mannequin Challenge, de trend waarbij mensen in een filmpje een etalagepop nabootsen. Autumn kwam op de proppen met #DontBeAMannequin, een bewustmakingscampagne die oproept tot meer sociale controle.

Nacht van de schaamte

Nieuwjaarsavond, Bangalore India. Tientallen, misschien zelfs honderden vrouwen zijn het slachtoffer van publieke aanranding. In de drukke straten waar honderden mensen zijn samengekomen om feest te vieren, trekken vrouwen hun hakken uit om zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. En dat alles onder toezicht van bijstaanders en een 1.500-koppig politieteam.

De reactie van  Indische minister van binnenlandse zaken Parameshwara was zowaar nog beschamender: “De jongeren zijn bijna net zoals westerlingen. Ze proberen niet alleen het westerse denken na te bootsen, maar ook de kleding. Er was dus enige beroering, sommige meisjes werden lastig gevallen. Je weet dat dit soort dingen gebeuren.”

The Guardian plaatste Chaitali Wasnick’s getuigenis online alvorens de fotografe de post alweer van haar facebookpagina haalde. Een man probeerde haar te betasten op weg naar huis. “Hij deed het alsof het niets was, alsof ik geen woord zou zeggen,” schreef ze. Politie stond erbij en keek ernaar, al deed ze haar best de man van zich af te vechten.

#DontBeAMannequin from Autumn Worldwide on Vimeo.

Het blijkt vrijwel onmogelijk te bepalen hoeveel vrouwen precies getroffen zijn – slechts weinig slachtoffers doen aangiften door de lakse houding van de autoriteiten ten opzichte van seksuele misdrijven en het stigma dat ermee gepaard gaat.
Pas wanneer schokkende videobeelden opdoken werd een onderzoek gestart. Zes verdachten zouden naar aanleiding van de beelden zijn geïdentificeerd en opgepakt.

Pas wanneer minister Parameshwara in opspraak kwam, verschenen berichten over de incidenten in de Vlaamse media.

Bangalore wordt beschouwd als één van de vrouwvriendelijkere steden in India.

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Aanranding, Bangalore, Feminisme, Gendergelijkheid, Geweld tegen vrouwen, India, Seksueel geweld.