Mars tegen Trump: loop jij mee?
© Sarah Morris, Getty Images. Women's March Los Angeles, January 21st 2017

Mars tegen Trump: loop jij mee?

Door Lieselotte Van Hemelrijck & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 1 min

Binnen twee dagen is het zover. Dan brengt de Amerikaanse president Donald Trump een bezoek aan Brussel, aka 'the hellhole' (zijn woorden, niet die van ons). Dat zijn passage gemarkeerd zal worden door de nodige toeters en bellen, staat buiten kijf, hoewel die niet allemaal uit het pro-kamp zullen komen. De 'Trump not Welcome'-mars staat immers al te popelen om te vertrekken. Duizenden betogers lieten al weten aanwezig te zullen zijn, waaronder heel wat vrouwenrechtenorganisaties.

De Trump not Welcome-mars is een initiatief van enkele studenten uit Gent en Brussel. Kort nadat bekend raakte dat de Amerikaanse president naar België zou komen voor de NAVO-top in Brussel, startten enkele studenten het evenement op social media. De pagina was meteen booming en diverse organisaties schaarden zich achter het initiatief. Op het Facebookevenement vinkten al meer dan 9.000 mensen aan aanwezig te zullen zijn, de organisatie zelf hoopt op minstens 10.000 manifestanten. Met de mars willen ze aandacht vragen voor het leefmilieu, de mensenrechten en de strijd tegen seksisme, racisme en discriminatie.

Een strijd die ons na aan het hart ligt, want wie strijd tegen seksisme zegt, zegt Marie Claire. En ook vrouwenrechtenorganisatie Femma loopt woensdag mee. Trump deed immers wel meerdere ongehoorde seksistische uitspraken, maar het veelbesproken grab them by the pussy-filmpje, waarin Trump een vrouw reduceert tot haar vermogen in bed, zette in zekere zin de feministische tegenreactie in gang.

“Femma staat voor solidariteit met vrouwen, wereldwijd, en er zijn er velen die onze solidariteit vandaag broodnodig hebben. Ook Amerikaanse vrouwen, want ze zitten opgezadeld met een president die van zijn minachting voor vrouwen geen geheim maakt. Zijn beleid maakt dat ook duidelijk. Zoveel onrechtvaardigheid vraagt een stevige vuist”, aldus Eva Brumagne, algemeen directeur van Femma.

Nochtans betuigde Trump op Vrouwendag (8 maart, nvdr) nog zijn “immens respect” voor de vrouw. Want vrouwen vormen volgens Twitter-koning Trump de basis “van onze maatschappij en onze economie”.


En we zijn ook een bron van inspiratie voor zijne Amerikaanse politieke hoogheid, zo blijkt. Niemand minder dan Jimmy Fallon merkte in The Tonight Show met een ludiek filmpje op dat de speech die Donald Trump onlangs gaf wel heel erg leek op die van Elle Woods in de film Legally Blonde.

Wil je mee door de straten van Brussel stappen? De Trump not Welcome-mars start woensdag om 17u aan het Noordstation in Brussel.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Donald Trump, Femma, Legally Blonde, NAVO, Trump not Welcome, Vrouwenrechten.