Kokos: goed voor je binnen- en je buitenkant
© Shutterstock

Kokos: goed voor je binnen- en je buitenkant

Leestijd: 2 min

Geen vrucht zo leuk als kokos (buiten misschien avocado). De geur associëren we met zomer, de voedende eigenschappen verzorgen je huid en je haar. Wie graag gezond kookt, weet bovendien dat kokos ook in de keuken goed van pas komt. Een wondermiddel? Zeker en vast. Dus geven wij jou bij deze vijf tips om kokos te integreren in je kook- en beautyroutine.

1. Koken met kokosolie, altijd een goed idee

Kokosolie bestaat voor 90% uit verzadigde vetzuren met middellange ketens. Verzadigde vetzuren hebben een slechte naam, maar omdat kokosolie middellange ketens bevat, vormt het een uitzondering. De theorie wil dat ons lichaam snel en goed in staat is om deze middellange ketens te verwerken en om te zetten in energie, waardoor je blijkbaar zelfs beter vet zou verbranden. Ook leveren ze energie aan je hersenen en zijn ze goed voor je neurologische gezondheid.

De overige vetten die kokosolie bevat, zijn onverzadigde vetten en zuren die uitstekend blijken te zijn voor je cholesterol. Ze bevatten namelijk veel goede HDL-cholesterol die zich hecht aan je slechte LDL-cholesterol en deze afvoert via de lever. Kokosolie reinigt ook je bloedvaten en voorkomt zo hart- en vaatziekten en beroertes.

Voedingsspecialist Kris Verburgh is een groot voorstander van kokosolie. “De olie is veel beter bestand tegen hoge temperaturen, waardoor het zijn voedende eigenschappen en antioxidanten bijvoorbeeld beter bewaart dan olijfolie. Zoek je een plantaardige olie om mee te koken, dan opteer je best voor kokosolie”, aldus Verburgh.

kokosnoot

Shutterstock

Ook al heeft kokosolie vele fans, toch blijkt niet iedereen even enthousiast. Sommige deskundigen zijn het zelfs helemaal oneens met de gezondheidsclaims. Zij relativeren de werking en zweren toch eerder bij plantaardige onverzadigde oliën. Ze wijten het succes van kokosolie aan marketingstunts en een steeds groter wordende groep veganisten. Toch is ook hun conclusie dat een matige consumptie van kokosolie zeker geen kwaad kan.

/

2. Goed voor je huid en je haar

Kokos bevat twee belangrijke vetzuren die goed zijn voor je huid: laurinezuur en caprinezuur. In aanraking met je huid worden ze omgezet naar monocaprine en monolaurin, die de huid beschermen. Kokosolie is ook geliefd om zijn anti-bacteriële eigenschappen die van pas komen bij huidproblemen zoals acne, eczeem en zelfs zonnebrand, striemen en muggenbeten!

Kokosolie is een prima remedie tegen een droge huid en dito kapsel. Je kan zelfs de pure olie uit de keuken gebruiken om je huid ’s avonds te ontschminken, als masker voor je huid en je haar, als lippenbalsem of zelfs als scheerproduct.

Een greep uit de nieuwste kokosproducten:

Een uitgebreid kokosgamma bij de Ultra Doux lijn van Garnier, met kokosmelk en macademia, kokosolie en cacaoboter, en kokoswater en aloë vera. Shampoo vanaf € 2,99, conditioner vanaf € 3,09 en masker vanaf € 5,95.

/

Pinita Colada douchegel van The Body Shop, €7.

/

kokosnoot

Aftersun met Monoï – monoï wordt bekomen door tiatébloemen te vermengen met gedroogd kokosvruchtvlees. Lait après-soleil, Monoï de Tahiti van Corine de Farme, € 7,99.

/

kokosnoot

Voedende shampoo en conditioner van OGX met organisch kokoswater, € 10,99.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Kokos, Kokosolie, Monoï.