Doodsvonnis VUB-docent Djalali steeds dreigender
© Pers

Doodsvonnis VUB-docent Djalali steeds dreigender

Door Stien Vanbaelen
Leestijd: 1 min

Het lot van de Iraans-Zweese wetenschapper en VUB professor, Ahmadreza Djalali, ziet er niet rooskleurig uit nu blijkt dat zijn advocaat het hoger beroep tegen zijn terdoodveroordeling nooit heeft ingediend. Dat deze zaak nog een staartje moet krijgen valt niet te betwisten.

Het ziet ernaar uit dat ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen is’ niet altijd even serieus genomen wordt in de Iraanse Revolutionaire Rechtbank. Sinds april 2016 zit professor Djalali achter slot en grendel in afwachting van zijn vonnis voor de (tot noch toe niet bewezen) samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid. Na fysieke en psychologische marteling, zonder eerlijk of openbaar proces en zonder enig bewijs op tafel, werd Djalali op 21 oktober 2017 door rechter Salavati veroordeeld tot de doodstraf.

Na zijn terdoodveroordeling gaf Djalali zijn advocaat de opdracht om beroep aan te tekenen tegen zijn onaanvaardbare vonnis. Het lot van de VUB-docent lijkt echter bezegeld nu zijn echtgenote zaterdag liet weten dat  beroep nooit is toegekomen bij het Iraanse Hooggerechtshof. Collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel, Gerlant van Berlaer, verdenkt advocaat Daryabeighi ervan onder één hoedje te spelen met Salavati. Daryabeighi zou opzettelijk de termijn van 3 weken hebben laten verstrijken. Zonder beroep wordt het doodsvonnis van Djalali alsmaar dreigender.

Djalali

VUB

De VUB, het UZ Brussel en Amnesty International ijveren samen met vele collega’s voor het vrijwaren van zijn rechten. Er werd een petitie opgestart die ondertussen al door 269.000 mensen werd getekend. Ondanks druk op wetenschappelijk en diplomatiek niveau van Belgische, Zweedse en Italiaanse politici houdt Iran zijn voet stijf.

Vanavond, donderdag 14 december, wordt er samen met Amnesty International een protestdemonstratie georganiseerd voor de Iraanse ambassade in Brussel. De VUB roept in het teken van deze protestactie politici, diplomaten, wetenschappers en andere burgers op mee in actie te treden tegen de onaanvaardbaarheid van het uitgesproken vonnis. Ze willen de Iraanse rechtbank er nogmaals op wijzen de internationale wetten en standaarden en de rechten van verdediging te respecteren.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Ahmadreza, Amnesty International, Djalali, Doodsvonnis, Iran, VUB.