Dit zijn onze favoriete Griekse restaurants in Brussel
© Shutterstock en Morgane Ball

Dit zijn onze favoriete Griekse restaurants in Brussel

Door Charlotte Deprez  & Emma Verbeke
Leestijd: 3 min

Wat vakantiebestemmingen of types yoghurt betreft, is Griekenland altijd een goed idee. Denk jij nog vaak vol heimwee terug aan tzatziki met zicht op zee of aan die ene overheerlijke moussaka (op traditionele wijze, zonder aardappelen)? Om het gemis te verzachten ging Marie Claire op zoek naar de beste Griekse restaurants in onze hoofdstad!

Sinds enkele jaren is de hellenistische cultuur echt overal. Een leuke evolutie wat ons betreft, zeker omdat het wat afwisseling brengt tussen de oneindige Italiaanse restaurants. Maar waar moet je heen voor Griekse kwaliteitsgerechten in Brussel? Kleine tip: als de zaak vol valse, Griekse zuilen staat, vlucht dan snel naar ergens anders!

Lees ook: Bagels in Brussel: onze favoriete plekjes

/
L’Ouzerie Mezedopoli

Op het moment dat je l’Ouzerie Mezedopolio binnenstapt, lijkt het alsof je op reis bent in een Grieks dorpje zonder Brussel daadwerkelijk te verlaten. Georgios Tsigkalidis, die oorspronkelijk van Noord-Griekenland afkomstig is, serveert al sinds de jaren 80 specialiteiten in zijn zaak in Elsene. Verwacht je aan een sobere zaak, hier speelt alles zich af in je bord! Net zoals in Griekenland zelf dus.

Zijn specialiteiten variëren van tzatziki en Kretenzische dakos tot tyropita en halvas. De wijnkaart bestaat uitsluitend uit Griekse wijnen en bevat enkele pareltjes die anders niet eenvoudig te vinden zijn. Het is de perfecte locatie voor een gezellige avond in groep vol authentieke gerechten aan een eerlijke prijs.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Georgios Tsigkalidis (@mezedopolio) op

L’Ouzerie Mezedopolio.Elsensesteenweg 235, 1050 Elsene. Meer informatie vind je op de website.

/
Notos

Voor een beleving van niveau moet je bij restaurant Notos zijn! Chef Constantin Erinkoglou maakt er, reeds 25 jaar, Griekse keuken die authentiek, maar ook gastronomisch is in een chique kader. Het geheim van de chef? Simpele, maar nobele producten van de hoogste kwaliteit, gecreëerd met de grootste finesse. De naam van de zaak doet vast een belletje rinkelen bij kenners, want het restaurant wist een mooie score van 14/20 te verdienen bij Gault & Millau.

Op het menu vind je de usual suspects zoals tarama (de echte versie is wit, niet roze), octopus of baklava. Daarnaast vind je er ook originelere gerechten zoals spanakoriza (pilaf rijst met spinazie en muntyoghurt), sofrito met een vinaigrette van Assyrtiko of Pantespani (moelleux van amandelcrème en oranjebloesem). De 100% Griekse wijnkaart doet je meteen dromen van vakantie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#lunch #midi #restaurant #gastronomy #food #greek #chatelain #ixelles #brussels #instafood #deco #niceplacetoeat

Een bericht gedeeld door Notos Restaurant (@notos_restaurant) op


Notos. Livornostraat 154, 1000 brussel. Meer info vind je hier

/

L’Ouzerie du Nouveau Monde

In l’Ouzerie du Nouveau Monde vind je geen Griekse zuilen of kitscherige beelden! Deze ouzerie, een soort van typisch Griekse brasserie, op een steenworp van de begraafplaats van Elsene is echt the real deal. De kaart lijkt heel erg op wat je in Griekenland zelf zou vinden. Het sleutelwoord? Mezze! En we praten niet over mezze royal, want dat bestaat absoluut niet in Griekenland.

Je neemt dus een beetje van alles van de kaart, en deelt alles met elkaar. Onze aanraders: de Saganaki kaas, de souvlaki of de reuzebonen! Bestel er blindelings van de kaart. Alles is er even vers, van goede kwaliteit en redelijk goedkoop.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Thx for the good eats europa 😢

Een bericht dat is gedeeld door @ jill_eats_europe op

L’Ouzerie du Nouveau Monde. Boondaalsesteenweg 290. 1050 Elsene. Meer info lees je op de website.

/
Philema

In dit Kretenzisch restaurant/kruidenzaak kan je terecht voor smaakvolle gerechten in een gezellig kader. De menukaart barst van de klassieke Griekse gerechten, maar bevat ook enkele minder gekende recepten uit Kreta. Daarnaast kan je er ook salades, pasta’s en vleesgerechten op basis van lamsvlees vinden, wat zeer populair is in Griekenland.

Wij zijn vooral fan van de ultieme mix tussen de grote klassiekers en super creatieve gerechten zoals de Kretenzische carbonara met gerookt vlees en Kefalograviera kaas. Een ding is zeker: het eten in Philema stemt echt iedereen gelukkig.


Philema. Waterloosesteenweg 437, 1050 Elsene. Surf voor meer info naar de website

/

Ergon

Op slechts een minuut stappen van het Luxemburgplein vind je Ergon, een restaurant uit een kleine familieketen die enkele jaren geleden in Brussel introk. Ergon staat voor de geschiedenis van een Grieks gezin die de wens had om het imago van de Griekse keuken te moderniseren, zonder de eeuwenoude tradities te verwaarlozen. Sinds de opening van hun eerste restaurant in Thessalonique in 2011, opende de familie maar liefst 12 andere locaties in Griekenland en daarbuiten. Twee daarvan bevinden zich in Brussel.

In een warm, maar elegant kader, vind je verschillende mezze op de kaart, maar ook royale en verfijnde gerechten met een moderne toets. Het slow cooked rundvlees en gegrilde octopus staan centraal op het menu, maar de pasta met fetapesto en kip overtrof onze stoutste dromen. Voor liefhebbers van Grieks zonder tijd is er ook de mogelijkheid om enkele typische Griekse producten in mooie verpakking te kopen. Het enige nadeel: de prijs-kwaliteitsverhouding is niet altijd erg in evenwicht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

New and definitely worth a visit 🐙

Een bericht gedeeld door Chloé Roose (@chloe_brusselskitchen) op

Ergon. Parnassusstraat 1, 1050 Elsenen en Docks Bruxsel, Lambermontlaan 1, 1000 Brussel. Meer info lees je hier

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Brussel, Grieks, Griekse restaurants.