Wetenschappers waarschuwen al lang voor de schadelijke invloeden van blauw licht op ons humeur, slaap en huid. Uit recente rapporten blijkt dat we gemiddeld drie uur en 15 minuten per dag met onze telefoon bezig zijn, millennials checken zo’n 157 keer per dag hun telefoon. Maar krijgen we écht rimpels van zoveel te Instagrammen, Twitteren en Netflixen?
Wat is blauw licht?
Blauw licht wordt ook wel eens HEV (High Energy Visible) light genoemd, digitale schermen van o.a. een smartphone en laptop stralen dit licht in lage niveaus uit. Zonlicht is de grootste bron van blauw licht waaraan we worden blootgesteld. In vergelijking zenden digitale apparaten maar een fractie van die straling uit. Er bestaat zichtbaar licht en onzichtbaar licht. Zichtbaar licht is het licht dat we kunnen zien, zoals dat van de zon en van een mobiele telefoon. Onzichtbaar licht, zoals uv-A- en uv-B-straling, kunnen we niet met het blote oog waarnemen.
Is blauw licht schadelijk voor de huid?
Uit Australisch onderzoek is gebleken dat vier uur per dag blootgesteld worden aan blauw licht nog meer impact op de huid kan hebben dan dagelijks één uur onbeschermd zonnen. Blauw licht schijnt snel de hoeveelheid vitamine A in de huid af te breken en is de oorzaak van droogte, ontstekingen, rimpelvorming en pigmentstoringen. Blauw licht zorgt onder meer voor een explosie van vrije radicalen wat ontstekingen en de beschadiging van de huid als gevolg heeft. Het heeft ook het vermogen om dieper in de huid door te dringen in vergelijking met zowel uv-A – als uv-B-licht, tot in de lederhuid, waar collageen en elastine zich bevinden. Lees: het heeft een verlies van stevigheid en een toename van zichtbare lijntjes als gevolg.
Onderzoekers van het cosmeticabedrijf Estée Lauder kwamen tot de vaststelling dat blootstelling aan blauw licht ’s nachts invloed heeft op het natuurlijke circadiaanritme (of bioritme, red.) van de huidcellen. De resultaten wijzen erop dat het ritme van de huid kan beïnvloed worden, waardoor huidcellen blijven denken dat het dag is en hun natuurlijk nachtelijke herstelproces wordt beïnvloed. Dit kan leiden tot zichtbare tekenen van veroudering en donkere kringen onder de ogen.
Wat kan je doen om de schadelijke effecten te beperken?
Gebruik een beschermlaagje met blauwlichtfilter voor je telefoon of tablet of zet je smartphone in de instelling die meer geel licht geeft en blauw licht uitschakelt. Deze instelling heet nachtmodus en is prettiger voor de ogen en de huid. Behalve een filter voor je smartphone kan je de huid beschermen met een goede SPF en huidverzorgingsproducten met antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en niacinamide.
Heeft blauw licht ook positieve effecten?
Bedenk dat er ook positieve kanten zitten aan blauw licht. Het kan ons humeur verbeteren, het zorgt ervoor dat we overdag alert zijn en werkt antibacterieel. Daarom worden lampen met blauw licht soms aanbevolen door huidverzorgingsprofessionals voor de behandeling van acne.
Lees ook: Hoe vitamine A smeren de tekenen van veroudering drastisch tegengaat.