Wie zal Melania Trump (niet) kleden?
© Debby Wong / Shutterstock.com

Wie zal Melania Trump (niet) kleden?

Leestijd: 4 min

Het kleden van de First Lady is doorgaans een zeer gewilde taak onder designers. Maar wat als die First Lady de echtgenote is van een, op zijn zachts gezegd, uiterst controversieel figuur? De modewereld is doorgaans erg progressief ingesteld en het valt niet te betwisten dat veel vooraanstaande designers aan de frontlinie staan van het gevecht voor gelijke rechten voor de LGBTQ-gemeenschap. Een overzicht...

Sophie Theallet

Sophie Theallet, die overigens meermaals Michelle Obama’s kleding verzorgde, gaf met haar open brief op Instagram de aftrap voor het debat.

🌟

Een foto die is geplaatst door sophie theallet (@sophietheallet) op

“Als iemand die diversiteit, individuele vrijheid en respect voor alle levenswijzes hoog in het vaandel draagt, zal ik mij niet associëren met de volgende First Lady noch zal ik haar kleden. De retoriek van racisme, seksisme en xenofobie die door haar echtgenoot gespuid werd tijdens zijn presidentiële campagne strookt niet met de gedeelde waarden waar wij naar leven. Ik moedig andere ontwerpers hetzelfde te doen. Integriteit is onze enige echte valuta.”
Foto: William Mooney

Tom FordTom Ford

“Een aantal jaren geleden is mij al gevraagd haar te kleden en ik heb vriendelijk bedankt. Ze is niet echt mijn image. De First Lady zou, ondanks het feit dat ik democraat ben en voor Hillary gestemd heb en dat ik erg teleurgesteld ben dat zij niet in het Witte Huis zal plaatsnemen, zou mijn kleding niet moeten dragen. Zelfs al was Hillary president, mijn kleding is te duur. Dat bedoel ik niet op een slechte manier. Ze zijn niet duur op een kunstmatige manier. Het gaat om hoeveel het kost om ze te maken.”
Bron: The View, foto Helga Esteb / Shutterstock.com

Marc Jacobs

“Persoonlijk stop ik liever tijd en energie in het helpen van zij die door Trump en zijn supporters benadeeld zullen worden.”
Bron: WWD, foto Marc Jacobs Facebook

Jeremy ScottJeremy Scott (Moschino)

“Ik geef Melania Trump het voordeel van de twijfel. Ze ziet er ongetwijfeld erg goed uit maar ik kan dat niet scheiden van wie ze is. Ik ken Melania niet. Wij kennen Melania niet.”
Bron: Vanity Fair, foto Henrique Gendre / Instagram

Derek LamDerek Lam

“Bij het uiten van mijn politieke mening heb ik al de volle laag gekregen op sociale media. Ik ben dus gewaarschuwd geen mening te uiten die klanten kunnen uitsluiten. Ik heb erg veel respect voor de politieke instituten van ons land maar ik vind het een uitdaging persoonlijk betrokken te zijn bij het kleden van de nieuwe First Lady. Ik spendeer mijn energie liever aan het werken naar een meer rechtvaardige, eervolle en wederzijds respectvolle wereld.”
Bron: WWD, foto Getty Images

Diane Von FurstenbergDiane Von Furstenberg

“Donald Trump is verkozen en hij wordt onze president. Melania verdient evenveel respect als eender welke First Lady voor haar. Onze rol als deel van de mode-industrie is om schoonheid, inclusiviteit en diversiteit te promoten. We zouden elk de beste persoon moeten zijn die we kunnen zijn, en zo het goede voorbeeld geven.”
Bron: WWD, foto FashionStock.com / Shutterstock.com

Humberto LeonHumberto Leon (Kenzo, Opening Ceremony)

“Niemand zou haar mogen kleden en als ze jouw kleding koopt, zeg je dat je er niet achter staat. Je weet wie je bent!”
Gespeculeerd wordt dat het gaat om een sneer naar Balmain-ontwerper Olivier Rousteing.
Bron: Facebook, foto Ysa Perez

Tommy HilfigerTommy Hilfiger

“Ja ik zou Melania kleden. Ik vind haar een prachtige vrouw die de kleding van eender welke designer goed zou doen uitkomen.”
Bron: WWD

Carolina HerreraCarolina Herrera

“Geef het twee à drie maanden en ze [de ontwerpers] komen wel, want het is mode. Je zal iedereen Melania Trump zien kleden. Ze representeert de Verenigde Staten.”
Bron: Business of Fashion, foto Mimi Ritzen Crawford

Cynthia RowleyCynthia Rowley

“De vraag is eigenlijk vrij irrelevant. Ze kan simpelweg kopen wat zij wil, daar hebben wij geen controle over. Het is niet omdat ze stuks van een designer draagt dat de designer in kwestie achter haar of haar echtgenoot zijn ideeën staat. Iemands ethiek nagaan voor hen toe te laten iets te kopen is een uitsluitende dynamiek wat precies die mentaliteit voedt waardoor we niet voorwaarts in een positieve richting kunnen gaan.”
Bron: WWD, foto door Nigel Barker

Michael KorsMichael Kors

“Dat is none of my business.”
Melania droeg op de verkiezingsdag een jurk van Michael Kors Collection.
Bron: The Cut, foto FashionStock.com / Shutterstock.com

Phillip LimPhillip Lim

“Deze verkiezingen zijn een emotionele rollercoaster geweesst. Het resultaat bevestigt mijn standpunt dat wij als merk moeten staan waarvoor we geloven, dus mijn gevoel blijft hetzelfde. Als een internationaal merk zoeken we altijd naar individuen waar we authentieke relaties mee kunnen bouwen: mannen en vrouwen die dezelfde waarden, verlangens en idiologieën hanteren. Inclusiviteit, diversiteit, rechtvaardigheid, bewustheid, innovatie… Dat terzijde, we hebben momenteel geen relatie met Melania Trump en ik voorzie daar geen verandering in tijdens het presidentschap van Mr. Trump.”
Bron: WWD foto Debby Wong / Shutterstock.com

Vera WangVera Wang

“Wij zijn tot dusver nog niet gecontacteerd door de Trump campagne of de administratie. Maar de nieuwe First Lady zou de Amerikaanse mode moeten steunen, net als haar voorgangers.”
Bron: WWD, foto stocklight / Shutterstock.com

Marcus Wainwright van Rag & BoneMarcus Wainwright (Rag & Bone)

“Het zou hypocriet zijn om de Trumps niet te willen kleden. Als we zeggen dat we voor inclusiviteit staan en de Amerikaanse productie vooruit willen schuiven, dan moeten die waarden primeren op onze persoonlijke politieke overtuiging.”
Marcus merkt wel op dat de outfits die Melania tot op heden heeft gedragen niet meteen de standpunten van haar man over Amerikaanse productie reflecteren. Ze draagt volop Gucci en Fendi (Italiaans), Balmain, Roksanda Ilincic en Emilia Wickstead (Brits). Haar klederdracht is niet meer dan een statussymbool.
Bron: The New York Times, foto Getty Images

Joseph AltuzarraJoseph Altuzarra

“Ik wil mensen niet afwijzen omdat ik het met hen oneens ben.”
Bron: The New York Times, foto Ozier Muhammad/The New York Times
.

Rebecca MinkoffRebecca Minkoff

“Ik weet het niet, ik worstel ermee. Ik heb nog nooit een president gekleed dus ik heb geen hoop dat ik dat ooit wel zou doen. Maar voor mij mag ieder voor zich beslissen. We hadden al een reeks ontwerpen met veiligheidsspelden alvorens ze een symbool werden (tegenstanders van Trump gebruiken de veiligheidsspeld als teken van solidariteit met de minderheidsgroepen die door Trump geschoffeerd werden n.v.d.r.) dus hebben we aangekondigd dat de gemaakte winst volledig naar het ACLU zal gaan.”
ACLU is een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers.
Bron: The Cut foto rebeccaminkoff.com

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Carolina Herrera, Cynthia Rowley, Derek Lam, Diane von Furstenberg, Donald Trump, Humberto leon, Jeremy Scott, Joseph Altuzarra, Marc Jacobs, Marcus Wainwright, Melania Trump, Michael Kors, Phillip Lim, Politiek, Rebecca Minkoff, Sophie Theallet, Tom ford, Tommy Hilfiger, Vera Wang.