Naast 40 geweldige recepten voor hapjes en fingerfood, cocktails en mocktails bevat het boek ook alles over etiquette en entertainment Regency-stijl, voor een echte avond à la The Bridgertons.
Deze kleine scones zijn een perfecte traktatie voor elke liefhebber van goede Engelse kaas. De etiquette schrijft voor dat een scone altijd in tweeën moet worden gescheurd in plaats van in plakjes gesneden. Het snijden van een scone met een mes is schadelijk voor de textuur, die dan klef en compact kan worden.
Ingrediënten voor 24 scones:
8 plakken gerookt ontbijtspek,
420 g bloem, plus extra om te bestuiven,
1 el bakpoeder,
2 el suiker,
2 tl zout,
85 g koude ongezouten boter in kleine blokjes gesneden,
85 g stilton, verbrokkeld in grote stukken,
23 g fijngehakte bieslook,
395 ml slagroom, koud, plus extra om te bestrijken
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en een bakplaat met bakpapier. Bekleed een groot bord met een paar lagen keukenpapier en zet opzij.
2. Leg het spek in een enkele laag op de met folie beklede bakplaat en bak in de oven tot het spek bruin en krokant is, ongeveer 25 minuten. Leg het gebakken spek op het voorbereide bord en laat volledig afkoelen. Zet de oven uit.
3. Meng in een grote kom met een garde de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout. Snijd het afgekoelde spek grof en zet opzij.
4. Voeg de boter toe aan het bloemmengsel en gebruik je vingers om de boter door de bloem te wrijven tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de kaas, bieslook en spek toe en schep om met je handen tot ze met het bloemmengsel zijn omhuld.
5. Schenk een derde van de gekoelde slagroom over de droge ingrediënten en hussel voorzichtig met je handen. Herhaal dit nog twee keer tot alle slagroom is toegevoegd en het een grof deeg is geworden (een paar droge plekken in het deeg is prima).
6. Bestuif een werkblad licht met bloem. Verdeel het deeg in tweeën. Gebruik je handen om elke portie deeg in een schijf te kned en die 2 cm dik en ongeveer 15 cm rond is.
7. Gebruik een groot mes of een deegschraper om elke schijf in twaalf gelijke stukken te snijden, vierentwintig scones in totaal. Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat, waarbij alle scones even ver uit elkaar liggen.
8. Laat de scones 20 minuten in de koelkast rusten, terwijl je de oven voorverwarmt op 220 °C.
9. Bestrijk de bovenkant van de scones met wat extra slagroom en bak tot de scones gerezen en goudbruin zijn, ongeveer 20 minuten. Draai de bakplaat na 10 minuten een keer om. Haal ze uit de oven en laat de scones 10 minuten afkoelen op de bakplaat.
10. Serveer de scones met jam.
Lees ook: Kook rood: 3 recepten met tomaten als hoofdingrediënt