De redactie van Marie Claire test: retinol
© Shutterstock

De redactie van Marie Claire test: retinol

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Retinol is de chouchou onder de huidverzorgingsingrediënten. Wil je fijne lijntjes verzachten of acne behandelen, smeer dan langzaamaan en wees geduldig.

/

Producten met retinol worden door veel verschillende merken gemaakt, zijn verkrijgbaar in allerlei formules en moeten voorzichtig worden aangebracht, vooral in het begin, omdat ze irriterend kunnen zijn.

Er zijn populaire producten op de markt met hogere concentraties retinol. Europa wil de concentratie van vitamine A waar retinol onder valt in cosmetische producten aan banden leggen. Concreet betekent dit dat de hoeveelheid retinol beperkt wordt tot 0,05% in bodylotion en tot 0,3% in andere producten die je op je huid aanbrengt of afspoelt.

/

Retinol 0.3 Refining Night Cream van SkinCeuticals

€ 101 voor 30 ml.

Getest door Timon Van Mechelen, hoofdredacteur

★★★★☆

Waarom getest? “SkinCeuticals is een referentie op het vlak van wetenschappelijk gevalideerde huidverzorging. Ik ken hun serum C.E. Ferulic Vitamine C al, het zorgt voor een zachte en stralende huid. De nachtcrème belooft vroegtijdige huidveroudering en een ongelijkmatige teint te verminderen. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen.”

Minpunten? “Het prijskaartje is aan de hoge kant en het duurt even voor mijn gevoelige huid de concentratie van retinol goed verdraagt. De eerste weken heb ik last van schilfers en bultjes.”

Goedgekeurd? “Mijn geduld loont: na twee maanden ziet mijn huid er egaler en gezonder uit. Fijne lijntjes zijn verzacht, acnelittekens vervaagd. Het effect is (nog) niet spectaculair, wel vergelijkbaar met hoe fris mijn huid eruitziet na een gezichtsbehandeling.”

/

Retinol Correxion Line Smoothing Max Hydration Cream van RoC

€ 44,49 voor 50 ml.

Getest door Joëlle Lehrer, cultuur coördinator FR en NL

★★★★☆

 

Waarom getest? “RoC was de eerste die de methode ontdekte om retinol te stabiliseren door het te combineren met andere ingrediënten, zoals vitamine E en zuurstofboosters, om het veilig en effectief voor dagelijks gebruik te maken.”

Minpunten? “Als je retinol smeert, moet je uiterst zorgvuldig zijn. Mijn huid heeft veel meer hydratatie nodig na het gebruik van de crème. Dus smeer ik regelmatig voedende maskers.Tijdens het gebruik van retinol is de huid extra gevoelig voor de zon dus ik breng ook een laag zonnecrème aan. Best vervelend, die extra maatregels.”

Goedgekeurd? “Mijn huid is zacht, spectaculaire resultaten blijven uit. Zou mijn dunne, gevoelige en rijpere huid een andere behandeling nodig hebben? Of misschien heb ik de perfecte dosis nog niet gevonden?”

/

Super Facial Serum van Verso

 € 125 voor 30 ml. 

Getest door Kim De Craene, lifestyle & beauty editor

★★★★☆

Waarom getest? “Het steringrediënt, retinol 8, is een door het Zweedse merk Verso gepatenteerde vorm van retinol die acht keer effectiever is dan de standaardversie, en half zo irriterend. Aangezien het serum weinig of zelfs geen irriterende neveneffecten zou hebben, geef ik het een kans.”

Minpunten? “Het toegevoegde ingrediënt Q10 zorgt voor een gele kleur. Als ik een afspraak buitenshuis heb, moet er een laagje foundation over.”

Goedgekeurd?  “In tegenstelling tot mijn collega’s breng ik iedere dag, ‘s morgens én ’s avonds, een dikke laag crème aan. Ik voel na het aanbrengen enkele tintelingen, tot irritaties leidt het gebruik gelukkig niet. Lijntjes, rimpels en fronsen verdwijnen helaas niet, maar mijn huid is wel zachter, soepeler, egaler en heeft zowaar een glow. Een allround slow-aging serum.”

/

Retinal Intense van Isdin

 € 69,95 voor 50 ml.

Getest door Margo Verhasselt, chef digital NL

★★★☆☆

 

Waarom getest? “Het nachtserum belooft zichtbaar 43 % van de rimpels te verminderen en verbetert de stevigheid met 12 %. Retinol is twee stappen verwijderd van retinoïnezuur, retinal slechts één stap. Lees: snellere, verhoogde resultaten.”

Minpunten? “Ik loop de eerste week hard van stapel en smeer te uitbundig: ik zie zo rood als een tomaat. Na de derde week raakt mijn huid gewend aan het product en stoppen de irritaties. Om het optreden van irritaties te minimaliseren, wordt geleidelijk gebruik aanbevolen.”

Goedgekeurd? “Ik heb geen rekening gehouden met de retiniseringsperiode: een periode van aanpassing van de huid aan het gebruik van topische retinoïden. Vandaar de roodheden. Gelukkig doet de crème na vijf weken wél echt wat hij belooft. Mijn huid ziet er strakker en stralender uit. En dat in hartje winter.”

Lees ook: De redactie van Marie Claire test: de mascara

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Retinol, Skincare, Test.