De bob is terug, in zomerse miniversie
© VLNR: SS22 Stella McCartney, Jil Sander, Chanel en Celine

De bob is terug, in zomerse miniversie

Door Joy Pinto  & Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Ook deze zomer is de bob dé snit die we overal zullen zien, maar dit seizoen komt hij in een ultrakorte uitvoering. Achter de oren gestoken, ingekeept, warrig of voluptueus: met de miniversie van dit basiskapsel kan je alle kanten uit.

/

Gezien op zowat alle defilés, van Chanel tot Jil Sander, en in campagnes van luxueuze merken zoals Celine: de bob. De juiste lengte van een eigentijdse, frisse carré? “Een korte, moderne bob wordt tot dicht bij de oren geknipt en mag maximaal tot aan de kin groeien”, zegt de internationaal gerenommeerde haarstyliste Laurie Zanoletti. Een goede snit legt de nadruk vooral op de jukbeenderen en maakt de gelaatscontour schijnbaar langer. We houden van een volle bob, zonder laagjes of highlights. “Let op met froufrous, ze maken het kapsel snel te speels, à la Playmobil, en accentueren de neus. Het kapsel ziet er chiquer uit als het haar overal op dezelfde lengte geknipt is.” Voor de kleur gelden dezelfde richtlijnen: kies voor een uniforme tint die de grafische vorm van de snit en de haarglans benadrukt.

Waarom de bob net niet klassiek is

Is een bob klassiek? Integendeel: hij biedt onbeperkte stylingmogelijkheden. Onze favorieten zijn: achter het oor gestoken, een beetje ingekeept zoals in de jaren 80 of op zijn seventies, met volume aan de wortels en luchtige uiteinden die mooi bewegen. “Doe textuurspray voor het drogen op het haar en draai het rond je vinger om de bob losjes te dragen. Heb je krullend haar, verzwaar het dan door na het wassen een conditioner op de vochtige lengten te smeren en vervolgens met de handpalmen door het haar te wrijven, voor meer veerkracht. Laat het natuurlijk drogen”, zegt Laurie Zanoletti.

/

Eén snit, duizend mogelijkheden

Als de bob goed geknipt en mooi gestyled wordt, is de coupe zeer veelzijdig en biedt hij een variatie aan looks. Volume hoeft niet altijd, ook de gladde versie is mooi, met of zonder een middenscheiding. “Wil je toch extra volume, föhn de lokken dan afwisselend van links naar rechts en van rechts naar links”, gaat de experte verder.

Een carré is gemakkelijk te stylen, toch knipt best een professional hem. Laurie Zanoletti creëerde haar eigen techniek: met een kam en een tondeuse knipt ze de lengten recht naar beneden af, dan gaat ze met een schaar door de uiteinden om ze iets losser te maken. Het maakt niet uit welke gezichtsvorm en haartextuur je hebt, de bob past bij iedereen. Fijner haar zal meer volume krijgen dankzij het grafische aspect, verwijder té volumineuze lokken door ze met zachtheid en soepelheid te debulken.

De bob is makkelijk in onderhoud

Een bob is makkelijk te onderhouden. Laat je coupe wel op tijd bijwerken. Boek om de drie à vier weken een afspraak bij de kapper om je perfecte snit een onderhoudsbeurt te geven.

Lees ook: Laat je je haren beter gewoon aan de lucht te drogen? & Alles wat je wil weten over de balayage.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Kapsels.