Iedereen die als kind in de jaren 60 of 70 een bivakmuts moest dragen, zal het grif toegeven: ze kriebelt, ze pikt én ze is te warm. Wreed als de kinderjaren kunnen zijn, was dit hoofddeksel vaak ook nog een gedroomd doelwit voor de pestkoppen op de speelplaats. Vijftig jaar later maakt deze muts haar comeback bij volwassenen.
De comeback van de bivakmuts
Al in 2018 bracht Raf Simons bij Calvin Klein tijdens het defilé maar liefst eenenveertig gebreide versies van de bivakmuts. De Belgische ontwerper verklaarde: “Mode is een vorm van verzet.” Hij had het niet beter kunnen zeggen: in de jaren 30 gebruikten milities, terroristische splintergroepen en politieke bewegingen die het staatsgezag trotseerden al de bivakmuts.
Lees ook: Bij deze Belgische merken shop je stijlvolle maatpakken voor vrouwen.
Het Franse woord voor bivakmuts, cagoule, leende zijn naam aan ‘La Cagoule’, een antisemitische, terroristische organisatie die uiteenviel in 1936. Recent werd de muts een manier om het Hollywoodiaanse stardom te tarten. Steeds meer rappers zetten er eentje op. Op 7 juli jongstleden werd Kanye West met een bivakmuts gespot op de eerste rij van het Balenciaga-defilé.
En zolang de pandemie duurt, verzint Miuccia Prada met een vleugje humor grofgebreide bivakmutsen in popkleuren met afneembare maskers bij Miu Miu. Uiteraard beantwoorden ze niet aan de FFP2-normen, maar ze symboliseren op lichtvoetige wijze een andere vorm van verzet: het verweer tegen somberheid.
Shop hieronder de mooiste exemplaren: